Jedinstvena prilika: komet godine prolazi pokraj Zemlje

31.01.2023.

15:56

Autor: M.Š./HRT

Komet C/2022 E3

Komet C/2022 E3

Foto: Zvjezdarnica Višnjan / HRT

Komet C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodični komet koji je došao sa samog ruba Sunčevog sustava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u ožujku 2022. godine, navode iz Hrvatskog astronomskog saveza. 

Komet je izrazito zelene boje radi njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti.

Bit će najbliži Zemlji 1. veljače na nekih 42 milijuna kilometara, a već je proteklih dana bio zamjetljiv golim okom iz mjesta sa kvalitetnim tamnim nebom bez svjetlosnog onečišćenja.

Može ga se vidjeti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će ga moći zamijetiti kao blijedu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika.

Prolazak kometa ZTF (C/2022 E3) za kojeg se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najvjerojatnije će biti kako ono kažemo "prvi put, zadnji put i nikad više".

Naime, radi njegove parabolične putanje ovaj komet, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se vjerojatno više vratiti nego će najvjerojatnije izletiti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vas više vidjeti neće.

- Nakon što "Zeleni komet" prođe kroz naš sustav, postojećom opremom pokušat ćemo pokupiti što više njegovih ostataka, poput vode, tragova ugljika i metana. Kada ih analiziramo, mislim da ćemo otkriti neke nove spoznaje koje do sad nismo imali o njegovoj prirodi, rekla je znanstvenica Stefanie Milam

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!