14:04 / 27.03.2019.

Autor: Ivana Živković/E.L.S./HRT

Konačna studija – cjepivo ne uzrokuje autizam

-

-

Foto: - / -

Početkom mjeseca objavljena je najnovija studija za koju se tvrdi kako je konačni dokaz da cjepivo protiv ospica, mumsa i rubeole ne uzrokuje autizam.
Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam, pokazala je to desetogodišnja studija danskih znanstvenika. Istraživanje je provedeno na više od 650 000 tisuća djece, a koliko je temeljita ova znanstvena studija, pitali smo naše stručnjake.

Početkom mjeseca objavljena je najnovija studija za koju se tvrdi kako je konačni dokaz da cjepivo protiv ospica, mumsa i rubeole ne uzrokuje autizam.

- Studija je provedena kroz 12 godišnje razdoblje, obuhvatila je kompletnu dječju populaciju u Kraljevini Danskoj od početka 1999. do kraja 2010.  i dovoljno je dugo pratila djecu koja su u studiju uključena - kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektologije.

Točan broj djece uključene u studiju je 657 461 koji su praćeni od rođenja krajem 90-ih, u prvoj godini života i dodatno kroz 2013. godinu. Rezultati istraživanja objavljeni su gotovo 20 godina nakon njegova početka.

- Kad gledate koliko je autistične djece u tom razdoblju dijagnosticirano u Danskoj koji nisu cijepljeni u odnosu na one koji jesu, onda ispada da je incidencija veća među onima koji nisu cijepljeni - navodi Tešović.

Ova je studija, prema riječima naših sugovornika metodološki najbolje postavljena, a istraživački najtemeljitija do sada. Uzrok autizma je nepoznat, no teza o povezanosti cjepiva i autizma proširila se kao svojevrsna epidemija i mnogi unatoč brojnim dokazima koji je opovrgavaju, i dalje u nju vjeruju.

- Jedno od njih je to što se djeca cijepe najviše u prvoj i drugoj godini života jer je važno zaštititi djecu dok su najmlađa i najsklonija komplikacijama bolesti. Od hripavca ili ospica puno veću šansu imaju umrijeti mala djeca nego odrasli. A autizam se najčešće otkriva u drugoj godini života ili trećoj kako u kojoj zemlji ovisno o dijagnostičkim mogućnostima i senzibiliziranosti, ističe prim. dr. med. Bernard Kaić, spec. epidemiologije.

Tezu o povezanosti MPR cjepiva i nastanka autizma iznio je 1998. godine britanski liječnik Andrew Wakefield kojemu je u godinama nakon toga oduzeta liječnička dozvola.

- Imao je jednu fiksaciju na to da je cijepljenje protiv ospica koje je sastavni dio kombinacije trovalentne MPR uzrokuje hiperplaziju limfnih čvorova koji su povezani uz crijevo, da na neki način potiče razvoj upalne bolesti crijeva, da mijenja permabilitet sluznice, da dovodi do apsorpcije nekih toksina iz crijeva koji djeluju na specifične dijelove mozga koje izazivaju promjene koje su dio autističnog spektra - ispričao je doktor Kaić.

Naknadno se ispostavilo također da je studija na kojoj je postavljena sporna teza bila puna rupa u znanstvenoj metodologiji. Teza Andrewa Wakefielda pokrenula je globalnu antivakcinalnu kampanju.

Najnovija studija samo je jedna u nizu koja nije dokazala poveznicu cijepljenja i autizma. Antivakcinalne kampanje u međuvremenu dovele su među ostalim do vraćanja epidemija bolesti koje smo u suvremenom svijetu iskorijenili. Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!