Kongres o biosigurnosti i biozaštiti u Zagrebu

26.05.2023.

20:57

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Jedna od glavnih tema kongresa je COVID-19

Jedna od glavnih tema kongresa je COVID-19

Foto: Dnevnik / HRT

COVID-19 jedna je od glavnih tema kongresa o biosigurnosti i biozaštiti koji se održava u Zagrebu. Pandemija koronavirusne bolesti pokazala je moć koju imaju infektivni agensi, ali i koliko je važno znati odgovoriti na takve izazove.

Virus koji je zaustavio cijeli svijet u fokus je stavio krizno planiranje i spremnost zemalja da odgovore na prijetnje zdravlju.

- To su stvari koje trebamo analizirati - dali su mjere bile razmjerne situaciji koja se tada događala. U početku nismo ništa znali o virusu, o načinu njegovog širenja, mislili smo da se više širi kontaktom nego što se to kasnije pokazalo, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Fleksibilnost, odnosno sposobnost zdravstvenog sustava da se prilagodi velikom broju oboljelih koji trebaju izolaciju bila je ključna u sprečavanju njegovog kolapsa.

- Mogli smo te bolesnike prihvaćati i izolirati u takve odjele i time smo spriječili nekakve teške scenarije kao što su se dogodili u Italiji i nekim drugim zemljama, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

Jedan od načina bio je i pretvaranje sportske dvorane u bolnicu. 

- Napravili smo protokole da budu najbliži onoj razini zdravstvene skrbi koju su pacijenti primali u bolnici, ono što smo naučili je da nam je najbitnija priprema. Mi smo je imali i zato smo zadovoljni. Priprema za svaki scenarij koji smo mogli očekivati tamo. pojašnjava Ana Gverić Grginić, klinička mikrobiologinja iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Razmjenom iskustava između država nastoji se poboljšati odgovor na buduće krize.

- Uopće nije upitno hoće li se ponoviti će se sigurno zato što su jednostavno mikroorganizmi oko nas, mi sve više ulazimo u prostor divljih životinja, važno je da nas je ova pandemija ako je išta pozitivno možemo izvući, naučila da smo spremni na odgovor u slučaju takve ugroze, kaže Ljiljana Žmak, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu.

Pandemija COVID-a ostavila je neizbrisiv trag i posljedice o kojima će se još dugo raspravljati. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!