Koronavirus mijenja funkciju stanica gušterače

30.09.2021.

16:09

Autor: V.G./Hina/HRT

Gušterača

Gušterača

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kad novi koronavirus zarazi stanice, ne samo da oslabi njihovu aktivnost, već može promijeniti i njihovu funkciju, pokazuje novo otkriće američkih znanstvenika.

Primjerice, kada se beta stanice u gušterači, koje proizvode inzulin, zaraze virusom, ne samo da proizvode mnogo manje inzulina nego inače, već počinju proizvoditi glukozu i probavne enzime, što nije njihov posao, otkrili su znanstvenici.

- To nazivamo promjenom stanične sudbine, rekla je voditeljica studije dr. Shuibing Chen, koja je opisala otkriće u prezentaciji ovog tjedna na virtualnom godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa.

Nije jasno jesu li promjene dugotrajne ili bi mogle biti reverzibilne, istaknuli su znanstvenici ranije u radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism.

Chen je uočila da su neke osobe koje su preživjele covid-19 razvile dijabetes nedugo nakon infekcije.

- Svakako je vrijedno istražiti stopu oboljelih od dijabetesa u ovoj pandemiji covida-19, rekla je u priopćenju.

Njezin tim eksperimentirao je s koronavirusom u skupinama stanica tzv. mini-organima ili organoidima koji nalikuju plućima, jetri, crijevima, srcu i živčanom sustavu.

Njihovo otkriće ukazuje na to da se gubitak stanične funkcije može dogoditi i u plućnom tkivu, kazala je je Chen s Weill Cornell Medicine u New Yorku, za Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!