Kosti kita pronađene u Jadranu

30.08.2018.

14:38

Autor: M.Š./F.J.T./HRT

default error photo
U podmorju otočića Pržnjaka pored Korčule pronašli su neke velike smrdljive kosti. Ono što veseli dječake, zanima znanstvenike, a mami morske novinare.
Da se uvijek isplati vrijeme na moru provoditi ispod mora doznali su ovih dana i dječaci Patrik i Kristijan. U podmorju otočića Pržnjaka pored Korčule pronašli su neke velike smrdljive kosti. Ono što veseli dječake, zanima znanstvenike, a mami morske novinare.
Kutija s kostima stigla je do ekipe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja hvali entuzijazam i oštro oko malih ronilaca. Oni su se potrudili, izronili su kosti iz cijele okolice tog otočića, skupili ih i spakirali i evo mi smo te kosti donijeli ... i zaključili da se radi o kivijevom kljunastom kitu,  govori dr. sc. Draško Holcer, Hrvatski prirodoslovni muzej. Kosti su velike, kakve i trebaju biti u kita dugog 5 metara koji živi i u južnom Jadranu, i to na velikim dubinama. Veliki su mu neprijatelji buka i seizmička istraživanja. Kreće se u malim skupinama i jako rijetko susreće. Kosti kivijevog kljunastog kita su onog već uginulog pronađenog u prosincu nedaleko Orebića.
U nekoliko mjeseci more je učinilo svoje, a pronađene kosti znanstvenici će iskuhati od masnoće i pripremiti ih da postanu dio zbirke Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!