08:55 / 17.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Kostur jednog od najvećih tiranosaura na dražbi

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: - / REUTERS

Njegova vrijednost procijenjena je na između šest i osam milijuna dolara.
Britanska aukcijska kuća Christies objavila je da planira početkom listopada prodaju kostura jednog od najvećih poznatih primjeraka tiranosaura.

Tyrannosaurus rex poznat kao STAN, star oko 67 milijuna godina otkriven je 1987. u Južnoj Dakoti. Otkrio ga je amater paleontolog Stan Sacrison.
Pokazao ga je tada znanstvenicima koji su ga pogrešno identificirali kao triceratopsa, kazao je voditelj odjela za znanost i prirodoslovnu povijest dražbovne kuće James Hyslop.

Triceratopsi su relativno česti u paleontološkom svijetu pa kosti nisu privukle mnogo pažnje sve dok ih Sacrison 1992. nije odnio u instutut Black Hills u Južnoj Dakoti.

- Znanstvenici su tamo prilično brzo utvrdili da u rukama imaju nešto poprilično posebno, kazao je Hyslop.

Prekategorizirali su STAN-a u T. rexa i pokrenuli potragu za preostalim kostima. Otrkili su 188 od oko 300 kostiju koliko se vjeruje da su ti tiranosauri imali, kazao je Hyslop.

Većinu kostura tiranosaura drže muzeji ili privatne institucije, a ova je dražba prilika privatnom kolekcionaru da se domogne kostura.

STAN je dug 12 metara i visok četiri metra i bit će izložen u New Yorku.

Znanstvenici su otkrili dva spojena vratna kralješka što znači da je životinja pretrpjela prijelom i preživjela.

Njegova vrijednost procijenjena je na između šest i osam milijuna dolara.
Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!