Primorac: Ne postoji država u Europi koja je ovakvo što priuštila studentima

22.06.2022.

19:29

Autor: Sandra Lacković/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Dragan Primorac iz Dubrovnika

Dragan Primorac iz Dubrovnika

Foto: Dnevnik / HRT

Krema znanstvene forenzike - petstotinjak imena, među kojima i tri dobitnika Nobelove nagrade sljedećih nekoliko dana boravi u Dubrovniku na svjetskoj konferenciji o forenzici i antropološkoj genetici. Teme su budućnost forenzike i medicine. Danas je održana pokazna vježba - u suradnji s MUP-om i Centrom Ivan Vučetić. Situaciju prati reporterka HTV-a Sandra Lacković koja se javila iz Dubrovnika u Dnevnik HTV-a. 

- Vratili smo se s pokazne vježbe, a tehnologija nevjerojatno napreduje u korist forenzike i znanosti koja je ključna u borbi protiv terorizma i kriminala. Bitna je međunarodna suradnja i razmjena iskustava. Ovdje su se okupili vodeći svjetski forenzičari pod vodstvom, Američke Akademije za forenzičnu znanost, rekla je Sandra Lacković u uvodu. 

Tom prilikom reporterka Sandra Lacković postavila je nekoliko pitanja profesoru Draganu Primorcu o pokaznoj vježbi i kongresu.

- Ne postoji država u Europi koja je nešto ovakvo priuštila studentima. Uz vodstvo Američke Akademije tu je i vodeći forenzičar SAD-a Henry Lee, tu su i predstavnici DEA-e. Oko 120 studenata našeg sveučilišnog programa studijskog iz Splita sa studentima medicine, djelatnicima MUP-a, ovo je danas bio pravi spektakl. Radili su rekonstrukcije mjesta događaja, ubojstvo, samoubojstvo, narkotici i utapanje. Konačna je poruka da su studenti sve sa svojim rukama napravili, vidjeli i osjetili i otišli kući i velika poruka iz Dubrovnika ide u cijeli svijet, rekao je Dragan Primorac. 

Istaknuo je kako su okupili više od 550 ljudi, niz kandidata za Nobela, tri dobitnika Nobelove nagrade, vodeće znanstvenike iz područja razvoja genske, stanične terapije, novog oblika liječenje karcinoma, imunoterapije, molekularne dijagnostike i farmakogenomike.

- Raduje me hrvatska mladost. Više od 200 studenata, medicinskih fakulteta i drugi su danas u Dubrovniku. Po koncu ovog kongresa šaljemo poruku svijetu kuda ide medicina - u 22. stoljeće. Neizmjerno sam ponosan što se iz moje domovine događa događaj koji će obilježiti modernu medicinu, zaključio je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!