Kritično bolesni pacijenti s COVID-om sporo se bude nakon respiratora

17.03.2022.

08:53

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: recepaktas / SHUTTERSTOCK

U usporedbi s prosječnom brzinom buđenja pacijenata nakon 'skidanja' s respiratora, kritično bolesnim osobama s koronavirusnom bolesti često je potrebno mnogo dulje da povrate svijest, utvrdili su znanstvenici.

Američki znanstvenici pregledali su podatke o 795 pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom COVID-19 u tri medicinska centra tijekom prva dva vala pandemije.

Svi su bili na respiratorima najmanje šest dana, tijekom kojih su bili u komi.

Nakon uklanjanja s respiratorne potpore 72% se na kraju osvijestilo, ali 25% njih je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10% njih 23 ili više dana da se oporavi.

Pacijentima koji su doživjeli najviše epizoda nedostatka kisika trebalo je najduže da povrate svijest, izvijestili su znanstvenici u časopisu Annals of Neurology.

- Naši nalazi sugeriraju da se za pacijente s teškim COVID-om odluka o prekidu održavanja života ne bi trebala temeljiti samo na produljenim razdobljima nesvijesti, jer bi se ti pacijenti na kraju mogli oporaviti, rekao je dr. Jan Claassen s Medicinskog centra Irving Sveučilišta New York-Presbyterian/Columbia u priopćenju.

- Ovi nalazi nam daju točnije informacije za usmjeravanje obitelji koje odlučuju hoće li nastaviti terapiju za održavanje života kod pacijenata s COVID-19 bez svijesti, naveo je u priopćenju Classenov kolega dr. Brian Edlow iz Opće bolnice Massachusetts.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!