09:02 / 03.06.2020.

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro Hrvatska/M.M./HRT

'Kuhinjski element' - znanstveni i edukativni serijal

-

-

Foto: - / -

Mladi znanstvenici Institituta Ruđer Bošković u Zagrebu na Yotube kanalu "KakoZašto" pokrenuli su online popularno-znanstveni i edukativni serijal "Kuhinjski element".
Kako s minimalnim tehničkim uvjetima unatoč ograničenjima koje je nametnula pandemija koronavirusa, napraviti kvalitetan popularno-znanstveni i edukativni serijal znaju znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB).

'Kuhinjski element' naziv je novog YouTube serijala kojeg su zajedno osmislili fizičar Saša Ceci, diplomantica kemije Martina Manenica, te kemičarka Vida Strasser. U svojoj su kuhinji već spojili nespojivo - kokice i ugljik te nesparene čarape i kvantnu fiziku.

- Nakon što je zbog epidemiološke situacije prestalo snimanje Trećeg elementa, Martina se vratila kući u Metković, a ja sam ostao u Zagrebu. Ne znam je li to navika ili potreba, odlučili smo i dalje popularizirati znanost. Snimamo se mobitelima i koristimo ono što imamo kod kuće, rekao je Saša Ceci.

Cilj serijala je gledateljima objasniti znanost na jednostavan i razumljiv način.

- Studentima je zanimljivo jer pokazujemo na način koji je neobičan i za fakultet. Pokušavamo da bude što jednostavnije tako da i klinci iz osnovne škole mogu pogledati i razumjeti. Tu si i umirovljenici koji postavljaju puno pitanja, tako da se mi se pokušavamo prilagoditi svima, rekao je. 

Pozivaju sve gledatelje da posjete njihov You tube kanal i Facebook stranicu te pogledaju njihove zanimljive sadržaje.

Ovi mladi znanstvenici sigurno će nam u budućnosti pripremiti još mnoga znanstvena otkrića, a svojom kreativnošću približiti znanost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!