21:13 / 15.10.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Lansirana kineska letjelica s posadom prema svemirskoj postaji

Lansirana kineska letjelica s posadom

Lansirana kineska letjelica s posadom

Foto: Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Troje astronauta, među kojima jedna žena, poletjeli su rano u subotu prema kineskoj svemirskoj postaji u izgradnji, gdje će ostati za Kinu rekordnih šest mjeseci, pokazale su snimke koje je izravno emitirala državna televizija CCTV.  

Njihova letjelica Shenzhou-13 lansirana je u noći na subotu pomoću rakete Longue-Marche 2F iz lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi, na sjeverozapadu zemlje.


Troje astronauta treba stići na Tianhe, jedini modul koji je već u orbiti od tri koji će na kraju sačinjavati svemirsku postaju.


Misija posade je nastaviti gradnju svemirske postaje, provjeriti raznu opremu i voditi nekoliko znanstvenih istraživanja. Izvest će dva ili tri izlaska u svemir. 


Njihov boravak će omogućiti udvostručenje rekorda trajanja kineske misije s posadom, koju su u rujnu postavili astronauti prethodne misije, Shenzhou-12, koji su na Tianheu ostali tri mjeseca.


To je peta misija od 11 (s posadom i bez posade) koliko će biti ukupno potrebno za izgradnju kineske svemirske postaje, koja bi trebala biti završena krajem 2022. godine. 


Nazvana Tiangong ("Nebeska palača"), po veličini će biti slična bivšoj sovjetskoj stanici Mir a vijek će joj biti najmanje 10 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!