10:26 / 28.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Lansirana raketa sa satelitima: Internetu pristup iz cijeloga svijeta, ali i svemira

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

OneWeb planira u početnoj fazi u svemiru postaviti oko 650 satelita čiji bi broj u konačnici trebao narasti do 900.
Europska aeronautička tvrtka Arianespace lansirala je u srijedu raketu sa šest satelita u sklopu ambicioznog projekta koji bi trebao omogućiti širokopojasni pristup Internetu preko mreže u svemiru.

Raketa Sojuz uspješno je lansirana iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani, izvijestili su iz Arianespacea.Američka tvrtka OneWeb planira u početnoj fazi u svemiru postaviti oko 650 satelita čiji bi broj u konačnici trebao narasti do 900. OneWeb je s Arianespaceom sklopio ugovor o lansiranju 21 rakete Sojuz iz centra Kourou.Rakete lansirane ove godine slat će u svemir po više od 30 satelita, koji će na visini od 1.200 kilometara iznad Zemlje osigurati uvjete za širokopojasni pristup Internetu i u najzabačenijim dijelovima svijeta, pojašnjavaju u američkoj kompaniji.

Da bi mreža obuhvatila cijeli svijet, potrebno je manje od 600 satelita, dodaju u OneWebu. Projekt bi trebao biti predstavljen klijentima iduće godine a puna globalna pokrivenost trebala bi biti ostvarena 2021. godine, tvrde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!