10:59 / 25.07.2019.

Autor: A.M./Hina

"Leteći čovjek" nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom"

Foto:REUTERS

Foto:REUTERS

Foto: - / REUTERS

"Leteći čovjek", francuski izumitelj Franky Zapata, nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom".
"Leteći čovjek", francuski izumitelj Franky Zapata, nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom" jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom, objavio je član njegove tehničke ekipe.

Frank Zapata, koji je "zarobio" pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kada je prije 110 Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin Zapata poletio j 07:06 po GMT-u s plaže Sangatte blizu Calaisa i nadao se stići do Dovera za 20 minuta, brzinom do 140 kilometara na sat i na visini između 15 do 20 metara.

- To je golemo razočaranje. Dogovorio se s brodom za opskrbu no vjerojatno je promašio platformu za samo nekoliko centimetara", rekao je član ekipe za BFM televiziju.

Zapata je nestao s vidika gledatelja, vučen helikopterom. Nekoliko minuta poslije njegova je ekipa najavila da nije uspio spustiti se na brod da nadopuni gorivo.

Njegov Flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku, a koejga je najuži dio širok oko 35 kilometara, morao se opskrbljivati na putu.

Zapata nije ozlijeđen tijekom preleta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!