Lipik daje sve od sebe da postane prava mala Silicijska dolina

29.06.2021.

11:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

U Lipiku je otvoren prvi AI centar u Hrvatskoj

U Lipiku je otvoren prvi AI centar u Hrvatskoj

Foto: Petar Glebov / PIXSELL/Shutterstock

Grad Lipik odnedavno bi mogao biti poznat kao slavonska Silicijska dolina. Ondje je otvoren AI (Artificial inteligence) centar, odnosno centar umjetne inteligencije osnovan od strane Grada Lipika i Lipičke razvojne agencije. 

Za šestomjesečno osposobljavanje za programerku ili programera umjetne inteligencije u tjedan dana javilo se 238 ljudi za 20 mjesta. Pet ili šest dana u tjednu, osam sati dnevno, uče teoriju umjetne inteligencije, ali i praksu: primjerice testiranje autonomnih vozila.


Sada je tamo nakon prijemnog ispita 22 polaznika iz cijele Hrvatske - od Dubrovnika, Rijeke, Osijeka, Slavonskog broda. Većina njih došla je živjeti u Lipik tijekom šestomjesečne obuke - a domaćini ih tamo pokušavaju i zadržati. Nude odlične uvjete za ostanak, za rad ili otvaranje start-upa, kaže za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Dejan Iličić, voditelj AI centra Lipik.


Planiraju i poduzetnički inkubator, gdje će onima koji planiraju ostati ponuditi infrastrukturu i mentorstvo za otvaranje start-upa. Kroz dvije godine, ako zasluže, mogu dobiti i poticaje Grada Lipika i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kaže Iličić. A ako odluče ostati za stalno u Lipiku, Grad će im, dodaje, sigurno pripremiti dobre poticaje za kupnju kuće ili stana.


Priliku daju i onima koji nemaju nikakva predznanja o programiranju. Nakon što ovaj šestomjesečni ciklus edukacije završi 30. rujna, već 1. listopada kreće novi. Prijaviti se zainteresirani mogu već od 15. srpnja nawww.lipik.ai.

Pogledajte razgovor s Dejanom Iličićem, pokretačem centra umjetne inteligencije u Lipiku i Stefani Majić, programerkom umjetne inteligencije, polaznicom programa edukacije u AI centru Lipik:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!