09:30 / 20.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Ljeto vjerojatno neće obuzdati koronavirus

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus, rekla je Rachel Baker s Princetona.
Ljetne temperature na sjevernoj polutki vjerojatno neće znatnije utjecati na pandemiju koronavirusa, tvrde znanstvenici s Princetona.

- Sve o koronavirusu

Nekoliko statističkih studija provedenih posljednjih mjeseci pokazalo je slabu povezanost klime i koronavirusa - što je vlažnije i toplije, manja je vjerojatnost njegova širenja. No riječ je o preliminarnim podacima i poveznica između klime i Covida-19 još je u mnogome nepoznata. Studija s Princetona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu korelaciju, ali zaključuje da je utjecaj klime na širenje virusa "skroman".

- Naša otkrića pokazuju da će se bez učinkovitih mjera kontrole virus nastaviti širiti i za toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju, kaže se u studiji.

- Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus, rekla je Rachel Baker s Princetona.

U zemljama poput Brazila toplije vrijeme nije imalo većeg utjecaja na pandemiju

Premda klimatski utjecaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripe, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na Covid-19.

- Zamjećujemo određen utjecaj klime na raširenost i "tajming" pandemije, ali općenito govoreći, virus će se nastaviti širiti jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta, pojasnila je Baker. Podsjeća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vrijeme nije imalo nekog većeg utjecaja na pandemiju.

- Ne čini se da klima regulira širenje virusa, naglasila je.

Bez mjera kontrole ili cjepiva - virus će se nastaviti kretati

- Bez mjera kontrole ili cjepiva, virus će se nastaviti kretati među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, nakon što mu se smanji "zaliha" ne izloženih domaćina, kažu autori.

Za potrebe studije oni su proveli nekoliko simulacija o tomu na koji bi način virus mogao reagirati u različitim klimatskim uvjetima. U svima je klima postala faktor tek nakon što su veliki dijelovi populacije stekli imunitet.

- Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će utjecaj klime na virus rasti. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija, kazala je Baker.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!