Ljetovanje na Viru, plaćanje bitcoinom

16.12.2019.

17:43

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Devedesetšest virskih apartmana odnedavno nudi mogućnost avansnog plaćanja i rezerviranja smještaja kriptovalutoma.
Devedesetšest virskih apartmana odnedavno nudi mogućnost avansnog plaćanja i rezerviranja smještaja kriptovalutoma. Riječ je o digitalnim ili virtualnim valutama koje postoje samo na internetu. Najpoznatija kriptovaluta je bitcoin, no broj takvih valuta svakodnevno raste.

Kako je otok Vir postao jedan od vodećih pružatelja kripto usluga? Najpoznatija virska Slovakinja glavni je krivac. Zahvaljujući njoj Vir je na razini svjetskog prvaka.

U 96 virskih apartmana odnedavno se nudi usluga plaćanja virtualnim novcem. Priča je zapravo jednostavna. Svi koji žele tako poslovati, trebaju se učlaniti u jednu od ekipa koje se bave kriptovalutama.

- Vi dobijete šifru kojom možete se registrirati, imati svoj virtualni račun i time plaćate isto kao i drugim karticima, objašnjava Miriam Kelečić.

Vlasnici apartmana na Viru brzo su prepoznali takav način poslovanja.

- Vir je s obzirom  na veličinu otoka, broj stanovnika te na broj smještajnih jedinica postao jedna od vodećih svjetskih pružatelja kripto usluga, rekao je direktor TZ-a Vira Srđan Liverić.

Nikolina Vučetić
ima osam smještajnih jedinica, iznajmljivanjem apartmana bavi se godinama. Kaže da tradiciju svakako treba poštovati.

- Ali moramo biti u skladu s modernim svijetom pa tako moramo prihvatiti sve te moderne stvari da bi privukli što više gostiju, različitih tipova ljudi, rekla je Vučetić.

Virtulano poslovanje trenutačno se obavlja u pet valuta. Bitcoin je najpoznatiji, a nazivaju ga i digitalnim zlatom. 

- Kako bi ja rekla, to je puno bolje nego banke koje vam uvijek uzmu neke naknade za vođenje računa, toga tu nema, rekla je Miriam Kelečić.

Rizik poslovanja nije veći nego inače.

- U svakom poslu postoji rizik, jesu li to uobičajeni novci ili virtulani, rizik uvijek postiji, smatra Vučetić.

Dodatna turistička ponuda, uz sve što priroda nudi, odličan je način za privlačenje novih gostiju u Vir. Baš kao prethodnih godina, i sljedeće bi ovdje mogli biti srušeni brojni rekordi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!