11:08 / 02.02.2018.

Autor: Potrošački kod

Ljudi i majmuni satima izlagani koncentracijama ispuha dizelskih motora

-

-

Foto: - / -

Spornim istraživanjima na ljudima i majmunima moćna automobilska industrija htjela je osigurati opstanak na tržištu, a sada se mora suočiti s posljedicama.
Europska komisija šokirana je saznanjem da je njemačka automobilska industrija financirala pokuse o istraživanju štetnosti ispušnih plinova na ljudima i životinjima. Autokompanije se ograđuju od testiranja na ljudima-zamorcima, političari pokuse osuđuju, traži se smjena odgovornih osoba.

Proizvođači automobila provodili su pokuse na ljudima i životinjama kako bi dokazali da ispušni plinovi dizelskih motora nisu kancerogeni. Njemačka i svjetska javnost su u šoku. Eksperimente osuđuje i kancelarka Angela Merkel.

Najprije je New York Times otkrio da su se u Americi 2014. pokusi izvodili na 10 majmuna. Navodno su satima udisali ispušne plinove iz jednog starijeg modela Volkswagena. Zatim su njemački mediji objavili da je u sličnim pokusima sudjelovalo i 20-ak mladih ljudi, i to u njemačkoj bolnici u Aachenu. Tjedan dana izlagali su ih različitim koncentracijama ispuha dizelskih motora.

Pokuse je naručila Europska istraživačka grupa za okoliš i zdravlje u prometu. A nju su osnovala tri automobilska diva: Volkswagen, Daimler i BMW. Grupa koja je trebala lobirati za automobilsku industriju lani je ugašena. Tvrtke se ograđuju od skandala.

Šokiran sam. Već sam rekao da takve uvjete smatram neprihvatljivima. Ispričavam se svima koji su pogođeni. Obećao sam da ćemo istražiti taj incident, ali trebamo nekoliko dana da dobijemo rezultate. Danas se suočavamo s prvim posljedicama i vidjet ćemo jesu li potrebni daljnji koraci, izjavio je Matthias Mueller, predsjednik Uprave Volkswagena.

Suspendiran je jedan od direktora Volkswagena koji je preuzeo odgovornost. Znao je za eksperiment na životinjama, ali ne i na ljudima. Iz BMW-a tvrde da nisu surađivali u istraživanju, a u Daimleru kažu da će sve ispitati.

Volkswagenu nije trebala još jedna afera nakon "dieselgata", kada se otkrilo da su varali na ekotestovima. Novo otkriće o neetičnim istraživanjima dodatno pogoršava imidž dizelskih automobila.

Spornim istraživanjima na ljudima i majmunima moćna automobilska industrija htjela je osigurati opstanak na tržištu, a sada se mora suočiti s posljedicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!