Maketarstvo - hobi koji ispunjava, ali zahtijeva mnogo strpljenja

07.06.2022.

07:01

Autor: D.G./M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Maketarstvo - hobi koji ispunjava, ali zahtijeva mnogo strpljenja

Maketarstvo - hobi koji ispunjava, ali zahtijeva mnogo strpljenja

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U vukovarskoj školi "Antun Bauer" maketari iz cijele zemlje i šire izložili su atraktivne eksponate ratnih brodova, vojnih aviona, vozila. Maketarstvo je, tvrde, iznimno zanimljiv hobi koji ispunjava, ali i zahtijeva mnogo strpljenja i nevjerojatan broj sati ručnoga rada.

U izradu maketa starih drvenih brodova Vukovarac Dragoljub uložio je mnogo ljubavi i strpljenja.

- Ja vam radim sve od početka sam. Ovo vam ništa nije kupljeno. Nijedan dio to je sve urađeno rukom, kaže Dragoljub Savanović, maketar iz Vukovara.

I Branimir je pažljivo složio maketu vojnog aviona. Svaki djelić, kaže, doveo je do savršenstva.

- Dugo vremena treba da se napravi jedna maketa. Oko pet mjeseci. I svaki dan samo radiš na njoj. Treba puno živaca i treba ruka koja se uglavnom neće klimati da se ne mices trebaš biti precizan uglavnom, kaže Branimir Gaković, Zagreb.

Ljubav prema maketarstvu naslijedio je od svog oca pilota borbenog aviona Nine Gakovića. I on je kao dijete lijepio mini avione i sanjao da će jednog dana postati pilot.

- Avion koji sam radio kao maketu kao dijete na kraju sam letio baš u njemu. Smisao je napraviti što vjerniju repliku nekog aviona kakav je bio u nekom trenutku u povijesti. Tako recimo ovaj avion točna je replika MIG-a 21 na dan 4.8.u 6 ujutro kada se otvorila operacija Oluja, kaže Nino Gaković, vojni pilot i maketar iz Zagreba.

Treći maketarski Fenix kup okupio je zaljubljenike u povijest koji su izložili svoje atraktivne eksponate.

- Ta svaka maketa je malo umjetničko djelo. Tako da su to vrlo kvalitetne makete ujedno koji služe i za natjecanja, rekao je Darko Krajinović, Aero klub Fenix Cerić.

Posjetitelji i natjecatelji iz cijele zemlje uživali su u umanjenim verzijama aviona, tenkova, ratnih brodova.

- Ja za razliku od većine maketara ne volim sklapati avione nego tenkove i razna vozila. Smatram da je to jako dobra stvar za razvijanje vijuga. Kroz taj hobi upoznajte mnoge druge stvari i geometriju i tehniku, smatra Miloš Satarić, maketar iz Novog Sada.

Želja organizatora je da ovaj kup postane tradicionalni događaj koji će iz godine u godinu privlačiti sve veći broj izlagača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!