Malenica: Sljedećih 30 godina obilježit će umjetna inteligencija

08.12.2020.

10:28

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.B./HRT

default error photo
Hrvatska Udruga za umjetnu inteligenciju dovela je u Hrvatsku najbolji svjetski tečaj o osnovama UI-ja, kojeg je napravilo sveučilište u Helsinkiju.
Nedavno je pokrenuta besplatna on-line edukacija "Elements of AI". O tome su u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorili predsjednik Udruge za umjetnu inteligenciju Mislav Malenica i Petar Belavić koji je pohađao tečaj.

Malenica je objasnio što je umjetna inteligencija (UI) i koja je njena važnost.

- Ako se nalazite u tech svijetu, onda ćete AI (Artificial intelligence) gledati onako kao što ste prije 30 godina mogli gledati internet. I da se možemo vratiti 30 godina i zapitat se: što bi bilo da sam tad prepoznao važnost koju će internet imati na svijet, možda bi neke svoje poteze odigrao i drugačije. Sljedećih 30 godina obilježit će umjetna inteligencija. Mi želimo da Hrvatska ne bude samo promatrač, nego aktivan sudionik u cijeloj toj priči. Kako bi pomogli tome, Hrvatska Udruga za umjetnu inteligenciju dovela je najbolji svjetski tečaj o osnovama UI-ja, kojeg je napravilo sveučilište u Helsinkiju, s idejom da Finska na neki način donira to znanje svijetu i da pomogne da se educira 1 posto svjetske populacije o prednostima i mogućnostima UI-ja. Mi smo 11. zemlja koja je tako nešto pokrenula i nakon Finske smo najbolji u brzini kojom prihvaćamo, uključivanju ljudi i entuzijazmu, istaknuo je Malenica.

Petar Belavić opisao je kako izgleda tečaj.

- Pohađanje tečaja bilo je dosta jednostavno, kao i sve u ovom on-line vremenu. Podijeljeno je na 6 logičkih lekcija i treba možda malo više vremena za pročitati to, ne puno, par dana je mislim sasvim dovoljno i na kraju svake lekcije su zadaci s malo matematike ili opisnim odgovorima. Super je što opisne odgovore ocjenjuju drugu polaznici, kao što sam i ja njihove. Tako sadržaj tečaja uključuje i učenje od drugih polaznika, ali i od sebe samih, naglasio je.

- Meni je uz tehničku pozadinu najkorisniji bio spektar znanja vezan uz filozofiju UI-a. I lijepo je vidjeti što nas čeka u budućnosti - ništa loše, istaknuo je Belavić.

- Ovim tečajem može se dobiti osnovna, ali jako dobra tehnička podloga. Jako je dobro pokriveno sve, naglasio je.

- Tečaj nam pomaže u svakodnevnom životu na način da shvatimo da smo već okruženi UI-jem. Od mailova do GPS navigacije. Profesionalno može koristiti svakako u nekom dijelu razvoja proizvoda i razvoja usluga prema korisnicima, možda i ciljano prema pojedinačnom korisniku, rekao je Belavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!