10:25 / 15.07.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Malenica: Tehnologija je učinila svijet boljim, bez obzira na pogreške

-

-

Foto: - / -

Malenica je poručio da je umjetna inteligencija samo alat kao svaki dugi i može se iskoristiti na dobar način, a nekad na loš način.
Suosnivač i predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju Mislav Malenica u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazao je da u trenutku kada je u Hrvatskoj počelo zatvaranje zbog pandemije zaraze koronavirusom četiri tvrtke koje su članice  Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju počele su razmišljati i razgovarati s ekspertima što se može napraviti.

Naglasio je da su došli do profesora Kolarića koji im je objasnio kako razgovara s ljudima o dijagnosticiranju koronavirusa.

- Onda smo došli da ideju da pokušamo mozak Branka Kolarića staviti u Andriju i učiniti ga dostupnim svima, dodao je Malenica.

Naglasio je da je postojao veliki strah da će doći do opterećenja zdravstvenog sustava, a ljude je bilo strah.

- Nakon što smo uveli Andriju već sljedeći tjedan bio je pad poziva za 25%, rekao je.

Naglasio je da  Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju želi umjetnoj inteligenciji dati jednu vrstu emotivne inteligencije.

- Kada tehnologiju iz jednog običnog alata pretvarate u nešto što očekujete od ljudske osobe s druge strane. Andrija je jedan virtualni asistent s kim se dopisujete, ali ideja je dok se dopisujete da imate osjećaj da pričate s vrhunskim ljudskim ekspertom kojemu je doista stalo do vas, dodao je.

Poručio je da je umjetna inteligencija samo alat kao svaki dugi i može se iskoristiti na dobar način, a nekad na loš način.

- Kada bi mogli ljudsko iskustvo i znanje staviti na jedno mjesto i učiniti ga dostupnima svima, meni se čini da bi svijet bio puno bolje mjesto. Umjetna inteligencija je nešto što omogućava demokratizaciju znanja, rekao je.

Naglasio je kada bi imali umjetnu inteligenciju koja bi bila dostupna preko mobitela pomogli bi i roditeljima da mogu pitati npr. kako uspavati dijete. Malenica je kazao da postoji Bijela knjiga koja je početak filtriranja zakonodavnog okvira u kojem će se u jednom trenutku reći što je, a što nije dopušteno.

- Na koji način se smije raditi, a na koji ne smije. I to e najveći problem kako dopustiti znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima da otkrivaju nove stvari, bez da se dogodi nešto loše i sada se tu traži jedan balans, dodao je.

Malenica je naglasio da Hrvatska može puno bolje, ali drago mu da u Hrvatskoj postoji neka druga generacija poduzetnika koji dotiču svijet.

- Često se stječe dojam da mi odgajamo radnike čiji je zadatak da usvoje nekakve vještine. Mi bi htjeli inspirirati ljude da budi hrabri i da zamisle kako bi svijet mogao izgledati, te da preuzmu rizik. Greške su sastavni dio učenja, danas se na njih gleda kao nešto negativno, a zapravo bi trebalo biti nešto super pozitivno, jer stječete na takav način obrazovanje, kazao je Malenica.

- Svu tehnologiju koju smo do sad izgradili na kraju je učinila svijet boljim, bez obzira na pogreške koje su se dogodile usput, poručio je Malenica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!