Manji asteroid proletjet će noćas vrlo blizu Zemlje

26.01.2023.

20:29

Autor: Hina/HRT/V.G.

Manji asteroid proletjet će noćas vrlo blizu Zemlje

Manji asteroid proletjet će noćas vrlo blizu Zemlje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Asteroid veličine kombija u idućim satima trebao bi proletjeti pokraj Zemlje i to će biti jedan od najbliskijih susreta s nebeskim tijelom ikada zabilježenih, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Nebesko tijelo naziva 2023 BU u petak u 01:27 po hrvatskom vremenu doći će do točke najbliže Zemlji. Tada će projuriti pored južnog dijela Južne Amerike, na visini od samo 3600 kilometara. NASA-ini znanstvenici uvjeravaju da ne postoji opasnost od udara.


Usporedbe radi, geostacionarni sateliti nalaze se oko 35 tisuća kilometara iznad Zemljine površine, a Međunarodna svemirska postaja na 400 kilometara.

Čak i da 2023 BU krene prema Zemlji, njegov veći dio izgorio bi ulaskom u atmosferu s obzirom na njegov mali promjer od 3,5 do 8,5 metara, priopćila je NASA.

Asteroid je prije nekoliko dana otkrio astronom amater Genadij Borisov u zvjezdarnici Margo na Krimu.

Borisov se već proslavio 2019. kada je s pomoću teleskopa iz kućne radinosti otkrio komet koji je prošao kroz Sunčev sustav na putu iz dubokog svemira. Komet se od tada zove 2I/Borisov.

Znanstvenici su u blizini Zemlje identificirali oko 27 tisuća asteroida, uključujući njih oko 10 tisuća s promjerom većim od 140 metara. Nije poznato kreće li se ijedan od njih izravno prema Zemlji u doglednoj budućnosti.

NASA je u listopadu prošle godine udarom sonde prvi put uspjela promijeniti smjer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovječanstva da postavi obranu planeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!