Marš za znanost 14. travnja u Zagrebu i Splitu

11.04.2018.

15:47

Autor: B.S.LJ./HRT

-

-

Foto: - / -

Marš će se u Zagrebu i Splitu održati u subotu, 14. travnja.
"Znanost ne raspoznaje zemlje, jer znanje pripada čovječanstvu i baklja je koja osvjetljava svijet", mudre su riječi koje je davno izgovorio čuveni kemičar i biolog Louis Pasteur. Gotovo 123 godine od njegove smrti, ove riječi življe su no ikada. 

Te riječi izgovaraju i studenti psihologije Tomislav Jeleković Marta Šojat, koji su u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" pozvali na hrvatski Marš za znanost, a koji se drugu godinu zaredom organizira u Zagrebu i Splitu. Marš će se održati u subotu, 14. travnja.

U proglasu ovogodišnjeg Marša za znanost, organizatori podsjećaju na daljnje srozavanje obrazovanja i znanosti u našoj zemlji od prošlogodišnjeg Marša što, ističu, za posljedice ima društvene sukobe, nezadovoljstvo, opće beznađe i sve veće iseljavanje svih dobnih skupina stanovništva, posebice mladih.

"Ako i Vi smatrate da Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje - marširajte i Vi s nama!" -  poručuju organizatori i pozivaju na Marš u subotu, 14. travnja u 5 minuta prije podneva (11:55) u Zagrebu (s polaskom kod spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici) i Splitu (s okupljanjem u Đardinu).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!