Matične stanice - zlatni standard u liječenju

11.01.2020.

15:39

Autor: Zdrav život/HRT

default error photo
Matične stanice primjenjuju se i u estetskoj medicini. Kada je riječ o području glave i vrata, primjenu pronalaze u kontekstu rejuvenacije, odnosno pomlađivanja.
Matične stanice sve više pronalaze primjenu u različitim područjima medicine – od traumatologije pa sve do estetike. Zbog svoje mogućnosti samoobnavljanja i neograničene potencije, pacijentima nude nove metode liječenja.

Matične stanice već dugi niz godina predstavljaju zlatni standard u liječenju. Biološke metode liječenja primjenu tako pronalaze i u ortopediji  - najčešće kod degenerativnih bolesti kao što su artroza zglobova – kukova, koljena i gležnja.

- Matične stanice su multipotentne, imaju mogućnost diferencijacije, ali i diobe uz još neke karakteristike u ono tkivo u koje je potrebno. Ako je u pitanju ortopedija, odnosno zglob, prvenstveno je tu zglobna hrskavica koja se zahvaljujući aplikaciji matičnih stanica može potaknuti da tako kažemo na regeneraciju i dati odličan klinički rezultat - objašnjava Milan Milošević, dr.med.
Specijalist ortopedije i traumatologije.

Matične se stanice koriste na nekoliko načina – osim iz koštane srži, doktor Milošević i njegov tim koristi ih i postupkom liposukcije, iz područja masnog tkiva trbuha, a nedavno su pronašli i neke nove metode primjene.

- Jedina smo ustanova koja u području ortopedije koristi matične stanice iz područja hrskavice uške – to je jedan novi sustav, sofisticirani, koji potpuno bezbolno može omogućiti pacijentu rješenje svih njegovih tegoba, i na taj način skraćuje se vrijeme samog zahvata, ali ubrzava se i oporavak - kaže.

Ubrzani oporavak tek je jedna od prednosti biološke metode liječenja – u ortopediji, jednodnevni su to tretmani gdje nema potrebe za noćenjima pacijenata, a rezultati se vrlo brzo vidljivi – već nakon nekoliko dana, a puni efekt nakon nekoliko mjeseci.

Biološkoj metodi liječenja podvrgnuo se i Luka Davidović, inače sportaš koji je nakon ozljeda odlučio priliku dati terapiji autolognom kondicioniranom plazmom koja podrazumijeva vađenje dviju ampula krvi, stavljanje te iste krvi u centrifugu gdje se izdvaja plazma  i injektira u ozlijeđeno tkivo.

- Ja sam imao rupturu mišića koja je zahtijevala, doktori su rekli, oporavak od neakvih čak pet tjedana, a s plazmom sam taj oporavak uspio skratiti samo na dva tjedna tako da sam u biti nakon jedne teške rupture od šest i pol centimetara, praktički nakon dva tjedna same povrede već igrao utakmicu.Tako da evo, vrijeme oporavka na pola, plazmu sam koristio u još nekoliko navrata i svaki puta je poboljšanje bilo gotovo instantno - otkriva Davidović.

A matične stanice primjenjuju se i u estetskoj medicini. Kada je riječ o području glave i vrata, primjenu pronalaze u kontekstu rejuvenacije, odnosno pomlađivanja.

- Govorimo u kontekstu makeovera - najčešće povezanih sa zonama lica, odnosno čela, zonama periokularne regije, nazolabijalnih brazdi, koristimo ih zapravo u jednoj kombinaciji kao jedno, neću reć dodatno sredstvo, ali i u kombinaciji s kontekstom same kirurgije - kaže dr.sc. Srđan Ante Anzić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!