Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa

01.02.2018.

11:29

Autor: Amoreta Bajto/T.V.

Kopački rit (Foto: Samir Kurtagić)

Kopački rit (Foto: Samir Kurtagić)

Foto: - / -

Drugi se dan veljače u svijetu obilježava kao Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa. U osječkom ZOO vrtu osmišljen je prigodni program koji će početi u 9 sati.
Drugi se dan veljače u svijetu obilježava kao Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa. Udruga Hyla i WWF Adria predstavljaju nedavno započeti projekt “Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja” - Conservation of the island wetlands of the Mediterranean Basin, skraćeno MedIsWet.

Otočna vlažna staništa jedna su od najugroženijih staništa Sredozemlja, mjesta vrijedne biološke raznolikosti i kulturne baštine. Ona su u prošlosti bila ključna za opstanak stanovništva na otocima zbog napajanja stoke, navodnjavanja polja, a nerijetko su bila jedina područja u kojima se zadržavala voda u surovom i propusnom kršu. Iseljavanjem ljudi postala su zaboravljena i napuštena, dok su danas često zatrpavana, uništavana i isušivana. Iako su vlažna staništa zaštićena na međunarodnoj razini Ramsarskom konvencijom, njihov nestanak i uništavanje na jadranskim otocima još uvijek je vrlo česta pojava. Tek se razvojem ekološke svijesti u 20. stoljeću uviđa njihov značaj te im se sve više i više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

Cilj je MedIsWet projekta izraditi katastar otočnih vlažnih staništa na Sredozemlju te ih kao takve prepoznati kao važna staništa na otocima koja treba očuvati i zakonski zaštititi. U sklopu Ramsarske konvencije donesena je 2015. godine rezolucija o otočnim vlažnim staništima. Rezolucija potiče ugovorne strane s područja Sredozemlja da prioritetno naprave ili upotpune popise vlažnih staništa na svojim otocima te zahtijeva učinkovitu i dugoročnu zaštitu i provedbu restauracije tih staništa gdje je potrebno i primjenjivo.

Vlažno je važno!

MedIsWet projektom želimo poručiti - vlažno je važno! Trend nestanka vlažnih staništa globalni je problem prepoznat i na europskoj razini. Procjenjuje se da je u posljednjih 100 godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju "otoke unutar otoka" i oaze bioraznolikosti. Otoci su naše nacionalno blago, a vlažna staništa na njima su vodeni biseri, – poručuje Ivana Sučić, voditeljica projekta iz Udruge Hyla.

Iseljavanje otočana postao je nažalost trend u Hrvatskoj i to je zasigurno izvor zanemarivanja te posljedično tome i nestanka vlažnih staništa. Udruga Hyla uhvatila se u koštac s istraživanjem i vrednovanjem vlažnih staništa prije dvije godine u sklopu projekta „Vodeni biseri jadranskih otoka“.

U osječkom ZOO vrtu prigodni program

ZOO vrt Osijek ove će godine prvi puta obilježiti ovaj važan eko-datum. Uvodno predavanje će održati dipl. ing. polj. Ivana Buzuk, stručni voditelj Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Govorit će o važnosti najbližih nam močvarnih područja, koje su najznačajnije ptice koje tu obitavaju, a objasnit će, iz vlastitog iskustva, na koji način se prebrojavaju ptice.

Također, pružit će mogućnost djeci da s profesionalnim GPS-om, dalekozorima i fotoaparatima promatraju i zabilježe ptice u radnim listićima pokraj jednog od jezera u ZOO vrtu Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!