Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

11.02.2021.

09:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Foto: HRT / HRT

11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Tim povodom o položaju žena i djevojaka u znanosti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su akademik Zvonko Kusić i znanstvenica Iva Kolenković Močilaca.

Dr. sc. Iva Kolenković Močilac s Rudarsko geološkog fakulteta kaže da je biti znanstvenica u Hrvatskoj veoma zahtjevno.

- Postoje brojni stereotipi koji su vezani za neka zanimanja. Rudarstvo se percipira kao grana koja je industrijska, isključivo vezana za muške stereotipe - kaže Kolenković Močilaš i naglašava da je također zahtjevno biti majka i znanstvenica ali s druge strane uživa u svakom radnom danu i veseli se svakom novom projektu.

Akademik Zvonko Kusić predsjednik je Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti". Projekt se provodi u Hrvatskoj od 2006. godine.

- To je jedinstvena stipendija po kriterijima i propozicijama. Dobivaju je mlade žene do 35 godina u završnoj fazi doktorata iz prirode i znanosti ili interdisciplinarnih. Kriteriji su vrlo strogi, međunarodnog ranga. Do sada su 54 mlade znanstvenice dobile tu nagradu, a važno je da se šalje poruka društvu, da se ruše predrasude. Nagrada je vrlo ugledna, ima težinu u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i mnoge djevojke koje su dobile tu nagradu, kasnije su postigle zavidnu karijeru - izjavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska akademik Kusić.

Danas su, kaže u Hrvatskoj dvije trećine svih upisanih na fakultetima žene i 50 posto doktorata dobiju žene, međutim nisu prisutne kao voditeljice projekata na čelnim pozicijama.

- U prirodnim znanostima nema glamura i spektakla, tu je samozatajan mukotrpan rad i nema brzog uspjeha. Postoje mlade djevojke koje su spremne tako raditi, iako se danas susrećemo s relativizacijom svih vrednota i padom kriterija u cijelom društvo. Pa to je i neki dokaz da postoji nada za budućnost jer razvoj znanosti i obrazovanja je ulaganje u budućnost - poručio je akademik Kusić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!