‘Mene su ljepote ostavile’

06.11.2019.

11:26

Autor: Maroje Vučićević/V.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Književnik, prevoditelj i povjesničar Đuro Vidmarović četiri je desetljeća istraživao opus pjesnika i znanstvenika Josipa Gujaša-Đuretina koji je 1976. u 40. godini preminuo u Budimpešti, gdje je radio kao profesor.
Književnik, prevoditelj i povjesničar Đuro Vidmarović četiri je desetljeća istraživao opus pjesnika i znanstvenika Josipa Gujaša-Đuretina koji je 1976. u 40. godini preminuo u Budimpešti, gdje je radio kao profesor.

Knjiga ‘Mene su ljepote ostavile’, predstavljena u Matici hrvatskih iseljenika u Zagrebu, među ostalim analizira Gujaševo nedovoljno poznato poetsko djelo i njegove znanstvene interese.

O knjizi su, uz autora, govorili i profesorica s Hrvatskih studija Sanja Vulić, u ime nakladnika književnica Božica Brkan, a pozdravnu riječ uputio je i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vidmarović je 40 godina istraživao opus pjesnika i znanstvenika pripadnika Hrvata u Mađarskoj Josipa Gujaša-Đuretina, rekao je Grlić Radman dodavši kako je Đuretin kao 40-godišnji profesor u Budimpešti prerano umro 1976. godine.

Vulić je istaknula kako je knjiga naslovljena po stihu - lajtmotivu iz pjesnikove predsmrtne pjesme ‘Mene su ljepote ostavile’. Podijeljena je, naglasila je, u dvije cjeline. U prvoj, priređivač i autor s književno-teorijskoga motrišta analizira Gujaševo nedovoljno poznato moderno poetsko djelo u sklopu korpusa hrvatskoga pjesništva u Mađarskoj, napomenula je dodavši kako je obradio i njegove znanstvene interese razrađene u doktorskoj disertaciji vezanoj uz identitetske izazove vlastite manjinske zajednice u Mađarskoj.

Zanimljivom je ocijenila onodobnu Gujaševu suradnja s hrvatskim književnikom Milivojem Slavičekom kao nepoznata arhivska i filološka ostavština koju je Vidmaroviću ustupila, sada pokojna Gujaševa supruga Vera Grunčić.

Smatra kako Vidmarović fantastično uočava da će ovaj pjesnik i znanstvenik zacrtati nov pravac narodnosnoj poeziji, lomeći opterećenost tradicijom i strahove zbog mogućeg modernizma.

Po svom talentu, pjesničkom senzibilitetu i posebno književnom obrazovanju Gujaš se odvojio od ostalih narodnosnih pjesnika, istaknula je dodavši kako je svojim stvaralaštvom postao predvodnik u borbi za prihvaćanje suvremenih književnih tijekova. Teoretičari književnosti Hrvata u Mađarskoj pjesništvo Josipa Gujaša Đuretina smatraju najznačajnijom pojavom od 1918. godine do danas, ocijenila je.

Svoje prve pjesme objavio je početkom 1960-ih godina na stranicama tamošnjih Narodnih novina, napomenula je Brkan dodavši kako je u antologiji bio zastupljen s 24 pjesme.

Drugi dio te Vidmarovićeve knjige donosi ranije i sada prvi put objavljene Gujaševe pjesme, što u izvornome a što u transkribiranome obliku.

Knjigu je objavio nakladnik Acumen, a predstavljanje je uveličano i čitanjem ulomaka u interpretaciji dramske umjetnice Biserke Ipše.

Đuro Vidmarović je i predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!