Mikroplastike u britanskim vodama ima 100 puta više nego prije 6 godina

30.03.2023.

11:00

Autor: Hina/HRT/A.S.

Mikroplastika

Mikroplastika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zagađenje mikroplastikom u britanskim obalnim vodama 100 puta je veće nego prije šest godina, pokazala je nova studija.

Uzorke za istraživanje prikupila su tri veslačka tima koja su sudjelovala u britanskoj utrci GB Row Challenge dugoj 2000 milja prošlog ljeta.

Uzorke su analizirali znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu koji su otkrili da je razina mikroplastike u vodi do 100 puta veća od razine koju su pokazali podaci koje je prikupio Centar za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (Cefas) 2017. godine.

Znanstvenici kažu da je povećanje uzrokovano time što su čestice manje veličine uhvaćene u čeličnim filterima korištenim za novu studiju, dajući točniju sliku razina onečišćenja.

Istraživanje je također pronašlo dokaze o povećanom onečišćenju mikroplastikom u rijekama, od čega četiri puta više u Temzi, iako je na to mogla utjecati metoda uzorkovanja.


Zagađenje oceana izazov generacije

Dr. Fay Couceiro, sa sveučilišne Škole građevinarstva i geodezije, rekla je: "Zagađenje oceana jedan je od najvećih izazova naše generacije."

- Oprema korištena za prikupljanje podataka omogućila nam je da uhvatimo mnogo manje čestice tako da smo mogli dobiti točniju sliku o tome gdje je i koliko je mikroplastika koncentrirana, dodala je. S vremenom će značajno poboljšati naše razumijevanje izazovnog problema mikroplastike u našoj vodi, dodala je. 

Dr. Couceiro je dodala da kod mnogih vrsta konzumacija velikog broja mikroplastike ima negativne učinke u rasponu od smanjenog rasta, nenormalnog razvoja, do toksičnosti stanica.

- Uzimajući u obzir moguće negativne učinke, važno je da bolje razumijemo koliko mikroplastike ima u našim vodama i da imamo način da ju pratimo, kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!