12:11 / 07.03.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./RAI/HRT

Milanski trijenale povezuje umjetnost i znanost

-

-

Foto: - / -

Ovih dana putovi mnogih umjetnika i znanstvenika vode u Milano - na 22. izdanje svjetski poznatog trijenala. Tema koja ih okuplja za zajednički stol tiče se slomljene prirode.
Ovih dana putovi mnogih umjetnika i znanstvenika vode u Milano - na 22. izdanje svjetski poznatog trijenala.

Tema koja ih okuplja za zajednički stol tiče se slomljene prirode, a u sljedećih pola godine publika će moći razgledati međunarodnu izložbu dizajna i potražiti odgovore na pitanja o opstanku u svijetu koji nas okružuje.

Tema ovogodišnjega Milanskog trijenala, koji traje do 1. rujna, usmjerena je na propitivanje koliko su priroda i život oko nas uništeni i kako u tom okružju čovječanstvo može preživjeti. U projekt su ravnopravno uključeni arhitekti, dizajneri, kustosi te znanstvenici iz cijeloga svijeta.

- Biljke nas uče da živimo, a ne da iskorištavamo resurse do kraja. To je izvanredno učenje. Uče nas osnovnome: kako živjeti i ne uništavati sve oko sebe. Trebamo živjeti zajedno, trebamo biti povezani, upozorava kustos segmenta 'Nacije biljaka' Stefano Mancuso.

Predsjednik Milanskog trijenala Stefano Boeri napominje, pak, da će svatko tko posjeti izložbu moći će vidjeti i razumjeti kako se nositi s klimatskim promjenama uz rješenja koja su sastavni dio našeg svakodnevnog života.

Trijenale je utemeljen u Monzi još 1923. godine, a od 1933. održava se u Milanu. Ove godine pod geslom 'Slomljena priroda: dizajn temeljen na ljudskom opstanku'.

- Bolesno okružje od nas traži da nanovo osmislimo dizajn, industriju, poljoprivredu. Sve ono što nas okružuje. Svi moramo udružiti snage i zajedno raditi na iscjeljivanju svega oko nas, zaključuje kustos Mancuso.

Kao i mnogo puta do sada, trijenale u Milanu bio je veliki pokretač tema koje su globalno važne za budućnost, a ta je njihova zadaća nastavljena i ovom izložbom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!