13:14 / 05.03.2019.

Autor: D.M./Hina

MMR cjepivo ne uzrokuje autizam

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danski su znanstvenici istraživali povezanost između MMR cjepiva i autizma na podacima o djeci rođenoj u Danskoj 1999. do 2010. Pratili su razvoj djece do 2013..
Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) nije povezano s povećanim rizikom od autizma, a ne izaziva ga ni kod djece koja spadaju u takozvane rizične skupine, pokazala je studija danskih znanstvenika kojom je obuhvaćeno više od 650.000 djece. Rezultati nove studije objavljeni su u stručnome časopisu Annals of Internal Medicine.

Zabrinutost zbog potencijalne veze između MMR cjepiva i autizma traje već dva desetljeća, a proizašlo je iz studije Andrewa Wakefielda, specijalista gastroenterologa, objavljene 1998. u Lancetu. Wakefielda, velikog protivnika cijepljenja, navodno je financirala odvjetnička tvrtka koja je kanila tužiti proizvođače cjepiva MMR, pa je liječnik 2010. izgubio liječničku licencu. Godinu dana poslije časopis je povukao informacije o rezultatima studije jer je istraga pokazala da je britanski liječnik izmijenio ili je pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegove studije.

U zadnjoj studiji znanstvenici su pregledali podatke o točno 657.461 djetetu. Za to je vrijeme autizam dijagnosticiran kod njih 6517. Kod cijepljene djece zabilježeno je sedam posto manje izgleda za razvoj autizma nego kod djece koja nisu cijepljena, objavili su znanstvenici u Annals of Internal Medicine.

- Roditelji ne bi smjeli preskakati cijepljenje MMR-om zbog straha od autizma. Necijepljenje djece i niska procijepljenost razultiraju epidamijema,  kazao je glavni autor studije dr. Anders Hviid iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu. Podsjetio je da su ospice vrlo zarazan virus koji može biti smrtonosan. U teškim slučajevima mogu se razviti komplikacije poput upale pluće ili encefalitisa, upale mozga.

Danski su znanstvenici istraživali povezanost između MMR cjepiva i autizma na podacima o djeci rođenoj u Danskoj 1999. do 2010. Pratili su razvoj djece od prve godine njihova života do završetka kolovoza 2013. godine. Cijepljeno je bilo sveukupno 95 posto djece obuhvaćene studijom.

Kod djece s autističnom braćom i sestrama zabilježena je sedam puta veća vjerojatnost od razvoja autizma nego kod djece bez takve obiteljske anamneze, pokazalo je istraživanje. Dijagnoza autizma kod dječaka je evidentirana četiri puta češće nego kod djevojčica. Studija upućuje i na to da je kod djece koja u djetinjstvu nisu dobila MMR cjepivo zabilježena 17 posto veća vjerojatnost od razvoja autizma nego kod cijepljene djece.

Istraživanje danskih znanstvenika nije kontrolirani eksperiment osmišljen da bi se dokazalo uzrokuje li i na koji način cjepivo autizam. Skrenuli su pozornost i na mogućnost da kod neke djece autizam jednostavno nije dijagnosticiran prije nego što su cijepljena, što je moglo rezultirati povezivanjem MMR cjepiva i autizma, premda realne povezanosti nema. Napomenuli su i da simptomi autizma što ih roditelji sami 'prepoznaju' kod djece također može rezultirati 'preskakanjem' cijepljenja.

Po podacima UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije diljem svijeta broj oboljelih od ospica porastao je za 48,4 posto od 2017. do 2018. Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježi gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva ospica u 2018. Svjetska zdravstvena organizacija odbijanje cijepljenja unatoč dostupnosti cjepiva smatra jednom od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!