Modra ara koja je nadahnula animirani film "Rio" na popisu 'istrijebljenih u divljini'

10.09.2018.

09:29

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
U priopćenju stoji i da je preostalo samo stotinu modrih ara srednje veličine koje se nalaze u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa širom svijeta.
Na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini odnedavno je i vrsta rijetke modre are (Cyanopsitta spixii), koja je poslužila kao nadahnuće za glavni lik animiranog filma "Rio" iz 2011. godine, pišu američki mediji.

Riječ je o jednoj od ukupno osam ptičjih vrsta koje su odsad i službeno na popisu istrijebljenih u divljini, podaci su istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta diljem svijeta koje djeluje pod nazivom BirdLife International.

Organizacija je potvrdila da je ova brazilska vrsta papagaja u divljini zadnji put zamijećena 2001. godine. Smatraju da je jedan od glavnih uzroka njezina nestanka bespoštedno krčenje šuma i 'divljanje' trgovinom divljači koje traje desetljećima. No ornitolozi se nisu predavali, tragajući od tada za preostalim primjercima. Danas sa žaljenjem konstatiraju da ih u divljini više nema.

I dok se velika većina nestanaka ptica u posljednjih nekoliko stoljeća dogodila uglavnom na izoliranim otocima, pet od osam vrsta koje su proučavali u BirdLife Internationalu nestala je s područja Južne Amerike, od čega četiri vrste samo u Brazilu.

U priopćenju stoji i da je preostalo samo stotinu modrih ara srednje veličine koje se nalaze u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa širom svijeta.

Znanstvenici koji rade za BirdLife International kažu da je proces kojim se utvrđuje je li neka ptica istrijebljena vrlo dugotrajan, zamršen i iscrpljujuć. Po zadnjim podacima i istraživanjima organizacije tri se vrste ptica koje su donedavno smatrane "kritično ugroženima" odsad vrlo vjerojatno mogu svrstati u kategoriju istrijebljenih.

Povijesno gledano oko 90 posto istrebljenja dogodilo se na otocima na koje su doseljenici sa sobom doveli životinje poput mačaka ili štakora, a drugi razlog njihova nestanka je pretjerani izlov, kao i krčenje šuma, ističe suautor studije Stuart Butchart.

Kada izgovorite riječ 'istrebljenje', ljudi pomisle na pticu dodo, no naše analize upućuju na to da se istrebljenja drugih ptica i ostalih životinjskih vrsta događaju u kontinuitetu, štoviše njihov je nestanak sve brži, kaže Butchart.

Film "Rio" snimljen je po priči o ptici zvanoj Blue koja je pronađena u Sjedinjenim Državama , ali nije mogla letjeti. Po povratku u Brazil pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Jewel. Zajedno se bore s divljim lovcima i zasnivaju obitelj.

Redatelj animiranog filma "Rio", Carlos Saldanha je prije početka snimanja kazao kako se nada da će film povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!