Mogu li virtualne naočale smanjiti bolove rodiljama za vrijeme porođaja?

12.08.2019.

14:40

Autor: HRT

default error photo
Odbor za zdravlje uskoro će organizirano i sustavno početi prikupljati povratne informacije majki koje su već rodile, a isprobale su uređaj.
Sveučilišna bolnica Wales u Cardiffu provodi istraživanja o tomu mogu li naočale za virtualnu stvarnost pomoći rodiljama u kontroliranju porođajnih bolova. Ako se ona pokažu uspješnima u cijelom bi Walesu mogao zaživjeti nov pristup porođaju.

Glavna primalja Odjela za porodništvo, Suzanne Hardacre kaže da nova tehnologija nudi alternativu u ublažavanju boli tijekom porođaja, prenosi BBC.

Trudnica Hannah Lelii prije porođaja je testirala uređaj te ga je usporedila sa "simulatorom".

- Stvarno je riječ o 360 stupnjeva, tako da, kad se okrenem mogu vidjeti tko je iza mene ili pokraj mene-  rekla je dodajući da joj "uređaj pomogao da se opusti".

Odbor za zdravlje uskoro će organizirano i sustavno početi prikupljati povratne informacije majki koje su već rodile, a isprobale su uređaj.

- Ovo je prigoda da napravimo nešto uistinu drukčije, nešto inovativno..., nešto što se ne koristi nigdje drugdje. Mislim da je ovo jako dobro tijekom samog početka trudova jer će se uz ovaj uređaj žene uspjeti bolje usredotočiti na disanje i na opuštanje - rekla je Hardacre, glavna primalja Odbora za zdravlje Sveučilišne bolnice.

Hannah Lelii za sebe kaže da je "velika obožavateljica" novog uređaja jer smatra da otvara čitav jedan "novi svijet za žene koje tek trebaju roditi".

- Možda ovaj uređaj neće odgovarati svakome, možda se neće moći koristiti u svim fazama porođaja, no vjerujem da jest dobra alternativa - kaže Lelii.

Programeri Rescapea, tvrtke koja je izradila uređaj, svake godine zarade oko 4000 funta po naočalama.

- Polako prelazimo iz zabavne sfere u onu terapijsku - s ponosom kaže suosnivač Rescapea Glenn Hapgood.

Glavna primalja Hardacre kaže da bi ovaj uređaj mogle koristiti i trudnice koje su tijekom prethodnih porođaja imale traumatična iskustva.

- Na početku porođaja rodiljama možemo ponuditi tek vodu, tehnike disanja i opuštanja. A virtualna im stvarnost daje drugu dimenziju -  dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!