Moguća zaraza majmunskim boginjama i preko kontaminiranih površina

05.07.2022.

10:54

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Marina Demidiuk / Shutterstock

Istraživanje njemačkog sveučilišta je pokazalo da je moguća zaraza majmunskim boginjama i preko površina koje su koristile oboljele osobe ako su te površine jako kontaminirane virusom, dodajući pritom da je to moguće samo u određenim slučajevima.

- Pretpostavljamo da površine moraju biti jako kontaminirane virusom da bi se netko zarazio dodirivanjem takve površine, rekao je Johannes Knobloch, voditelj istraživanja na njemačkom Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf.

To je posebice moguće kod ljudi koji rade s pacijentima oboljelim od majmunskih boginja ili onih koji žive zajedno s inficiranom osobom, navodi se u studiji.

- Prema dosadašnjim spoznajama, nema rizika od zaraze dodirivanjem javno dostupnih površina, poput kvaka ili tipki u liftovima, pojasnio je Knoblach.

Vjeruje se da se majmunske boginje uglavnom širem putem bliskog fizičkog kontakta između osoba.

Iako stručnjaci ne vjeruje da će ta virusna bolest zahvatiti svijet u istom opsegu kao COVID-19, liječnici upozoravaju ljude, posebice trudnice i roditelje mališana da obrate pažnju na simptome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!