Morski psi oboljeli od kožne bolesti povezane s rastom temperature mora

14.06.2021.

13:14

Autor: V.G./HRT/Hina

Morski pas

Morski pas

Foto: JASON ISLEY/SCUBAZOO / REUTERS

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa podvodne grebene i bjelovrhe grebenske morske pse u Maleziji, a rana izvješća pokazuju da je za pojavu te bolesti odgovoran porast temperature mora. 

Nazvani po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja, ovi grebenski morski psi obično se danju odmaraju blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

Tijekom jednog od zarona podvodni je fotograf blizu otoka Bornea snimio primjerak bjelovrhog morskog psa, a na slikama koje je još u travnju objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i lezije u predjelu glave.

Nedugo nakon objave, ronioci su oko otoka Sipadan snimili još fotografija, alarmiravši stručnjake s državnih sveučilišta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune koji su zaključili da je riječ o kožnoj bolesti.

Nastojeći otkriti uzrok bolesti, tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u svibnju porasla na 29,5 Celzijevih stupnjeva, što je za stupanj više nego 1985. godine.

- Gotovo sigurno možemo povezati zagrijavanje površine oceana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana, rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog iz neprofitne skupine za zaštitu koraljnih grebena Reef Guardian.

Isključio je ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kojemu je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja.

Izvješća o pojavi ove bolesti poklapaju se s podacima o izbjeljivanju koralja u tom području, smatra Mohamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu Putra Malaysia koji se bavi morskom florom i faunom.

Din dodaje da se ne može zanemariti činjenica da se u oceanima događaju razne promjene zbog porasta temperature, no dodaje da treba obaviti daljnje potpune znanstvene studije.

U svibnju su članovi istraživačkog tima u suradnji s roniocima pokušali, no nisu uspjeli uhvatiti neke primjerke morskih pasa da bi osigurali uzorke za testiranja, rekla je Mabel Manjaji-Matsumoto, viša predavačica s Instituta za morska istraživanja na Sveučilištu Malaysia Sabah.

- Uspijemo li doći do uzoraka tkiva morskih pasa, sigurno ćemo barem moći otkriti patogeni uzrok lezija, rekla je Manjaji-Matsumoto, dodajući da tim planira još jedan pokušaj u srpnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!