19:49 / 09.03.2020.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Mouse sock, proteza za gejmere

-

-

Foto: - / -

Procjenjuje se da je u svijetu 30 milijuna osoba s invaliditetom koje svakodnevno uživaju u videoigrama.
Procjenjuje se da je u svijetu 30 milijuna osoba s invaliditetom koje svakodnevno uživaju u videoigrama. To je među ostalim za njih važan oblik socijalizacije. Međutim, u nekima igrama nisu mogle potpuno sudjelovati.

Sve dosad, i to zahvaljujući startup-u Rukoplastika. Riječ je o timu mladih stručnjaka iz Zagreba koji su osmislili proteze za gejmere.

Nakon što je izgubio šaku Hrvoje Kovač želio je nastaviti sa svojom strašću - igranjem videoigara. Nije dopustio invalidnosti da ga ograničava pa je osmislio prvo pomagalo.

- Mouse sock, to je pomagalo, čašica ergonomski dizajnirana po mojoj anatomiji i ne moram ništa ne pada i jednostavno s njom možemo na bilo kojem računalu ili igrati igrice ili koristiti računalo, kaže Hrvoje Kovač, Rukoplastika.

S prijateljima nije pokrenuo posao iz garaže, nego iz jednog zagrebačkog dnevnog boravka, gdje ideje s pomoću 3D pisača postaju personalizirani proizvodi. Tu izrađuju sva pomagala, kažu nema toga što ne mogu napraviti, i to u roku od 24 sata.

- Prilikom izrade samih prototipa koristimo i 3D skenere odnosno snimke CT uređaja ovisno o korisniku i iz tog dobivamo modele odnosno geometriju koju kasnije koristimo da bi napravili specijalizirani proizvod koji je onda za svakog korisnika kreiran baš na temelju njegovih osobnih potreba, objašnjava dr. sc. Frane Pamuković, Rukoplastika.

Proizvodi su trenutačno u fazi prototipa. Već sada postoji velik interes, i to ne samo u Hrvatskoj, jer konkurencije nemaju. Pomagala mogu biti za širok spektar osoba i problema.

- Također ljudi koji imaju možda radi moždanog udara imaju sada ograničenu mogućnost korištenja svojih ekstremiteta i osobe koje nažalost imaju još od rođenja, smatra Nikša Pamuković, Rukoplastika.

Prema procjeni, 15% svjetske populacije ima neku vrstu invalidnosti, a među njima je trenutačno oko 30 milijuna gejmera.

- Kada osoba s invaliditetom igra igrice on prestaje biti osoba s invaliditetom on je gejmer i to je to, kaže Kovač.

I dok su u virtualnom svijetu svi jednaki, ekipa iz Rukoplastike svojim idejama i proizvodima pokušava tu jednakost učiniti stvarnom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!