22:30 / 19.02.2018.

Autor: Hina/T.V.

Mumija koja vrišti izložena u egipatskom muzeju u Kairu

Screenshot:YouTube

Screenshot:YouTube

Foto: - / -

Egipatski muzej u Kairu ovog je tjedna izložio mumiju koja vrišti, a riječ je o sinu jednog faraona koji je bio optužen da je kovao urotu protiv svog oca.
Egipatski muzej u Kairu ovog je tjedna izložio mumiju koja vrišti, a riječ je o sinu jednog faraona koji je bio optužen da je kovao urotu protiv svog oca. Rijetko prikazana javnosti, ova mumija pod nazivom Nepoznata E, pokazuje napeto lice otvorenih usta koja navode na misao da vrišti od boli.

Prema egipatskom Ministarstvu za starine, analize DNK potvrdile su da je riječ o sinu Ramzesa III., faraona koji je vladao između 1186. i 1155. godine prije Krista. Tragovi na toj mumiji pokazuju da je čovjek obješen i prekriven ovčjom kožom koju su Egipćani smatrali nečistom.

Pentawere, sin Ramzesa III. bio je osuđen na vješanje zbog sudjelovanja u uroti protiv svoga oca. On je s majkom Tiye, drugom ženom Ramzesa III., smišljao urotu za ubojstvo faraona.

Povijest ne daje jasnih potvrda o tome je li Ramzes III. ubijen, ali postoje naznake da je bio proboden u vrat. Oko vrata Ramzesa III: pronađen je amulet s okom Horusa, koji simbolizira utjehu i zaštitu, navodi egipatsko ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!