19:52 / 19.03.2018.

Autor: K.D./Hina

Muškarci s malim brojem spermija izloženiji riziku obolijevanja

-

-

Foto: - / -

Muškarci s malim brojem spermija imaju veće izglede patiti od niza zdravstvenih problema što ih izlaže većem riziku obolijevanja, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.

Muškarci s malim brojem spermija imaju veće izglede patiti od niza zdravstvenih problema što ih izlaže većem riziku obolijevanja, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC. 

Istraživanje koje je obuhvatilo 5177 muškaraca pokazalo je da su oni s malim brojem spermija imali 20 posto veće izglede imati više masnog tkiva, viši krvni tlak i više lošeg kolesterola. Imali su i veće izglede za nižu razinu testosterona. Stoga bi se muškarci s malim brojem spermija trebali temeljitije pregledati. Znanstvenici ističu da njihovo istraživanje nije dokazalo da mali broj spermija izaziva metaboličke probleme nego da su oni povezani.

Nizak broj spermija i njihova loša kvaliteta pojavljuju se kod svakog trećeg para koji ima teškoće začeti dijete. Za potrebe ovoga istraživanja znanstvenici su analizirali muškarce u neplodnim parovima u Italiji kako bi utvrdili je li kvaliteta spermija povezana s općim zdravljem muškarca. Utvrdili su da muškarci s malim brojem spermija imaju metabolički sindrom - zbir faktora rizika među kojima i veći indeks tjelesne mase i povišeni krvni tlak. To povećava rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara. Imali su i 12 puta veće izglede za nisku razinu testosterona koja smanjuje mišićno tkivo i gustoću kostiju i može biti prekursor osteoporoze, stanja u kojemu kosti slabe i lakše pucaju.

 Voditelj istraživanja Alberto Ferlin kaže: "Neplodni muškarci imaju veće izglede imati istodobno značajnije zdravstvene probleme ili faktore rizika koji pogoršavaju kvalitetu života i mogu skratiti životni vijek". Analiza fertiliteta daje jedinstvenu priliku muškarcima da procijene zdravlje i spriječe bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!