Muskovi sateliti i večeras vidljivi na nebu

21.08.2022.

20:19

Autor: Jozinović Vuković/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Muskovi sateliti

Muskovi sateliti

Foto: Dnevnik / HRT

Nesvakidašnji prizor na nebu sinoć je iznenadio brojne građane. U petak navečer tvrtka Elona Muska SpaceX lansirala je 53 satelita u Zemljinu orbitu. Cilj je pružanje globalnog interneta.

Neobičnu pojavu na nebu mobitelom je uhvatila Marina Balen koja se odmara u Jadranovu.

Tek kasnije doznala je da je zapravo riječ o 53 satelita StarLink koja su oblikovala tu razvučenu ogrlicu na nebu.

Više desetaka poziva i poruka znatiželjnih građana primio je Hrvatski astronomski savez.

Ti su sateliti među manjima, teže oko 300 kilograma, a vidljivi su jer se gibaju niskim orbitama oko 500 kilometara od površine Zemlje.

- Petnaest minuta nakon lansiranja s posebne platforme ti sateliti se gotovo istovremeno izbacuju jedan za drugim, ali treba vremena da se oni dovoljno udalje jedan od drugoga, da više nisu tako blizu. Onda oni upale svoje male raketne motore. To su ionski motori i polako ih guraju na njihovu operativnu orbitu na visini od preko 500 kilometara, rekao je astronom Ante Radonić.

Svrha je uspostaviti globalni internet.

- Gdje je skoro svaka točka na zemlji u dometu barem 2,3 satelita tako da će u biti omogućiti pristup interneta praktički s cijele kugle zemaljske bez obzira na to da li imate fiksnu infrastrukturu, imate li optiku, bakrenu žicu, bazne stanice, objasnio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

- Ako vi želite preko interneta igrati neku igru onda je vrlo važno da je ta latencija mala i za to su upravo važni ovi sateliti na malim visinama, ali naravno ako vam je satelit na maloj visini vi morate imati puno satelita, istaknuo je astronom Radonić.

U orbiti se nalazi više od 3 tisuće Muskovih satelita, a planira ih lansirati nekoliko desetaka tisuća. Njihova je praktičnost višestruka, pokazalo se to sada u Ukrajini.

- Hitna pomoć i vatrogasci moraju biti upozoreni i moraju imati lokaciju gdje je ta zgrada koja je recimo bombardirana da bi mogli pružiti pomoć, a onda i vojska koristi internet da bi razmijenila informacije i mogla brzo djelovati, ističe Radonić.

Takvi sateliti poput svemirske kompozicije, kaže struka, bit će vidljivi i večeras oko 21 sat i 48 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!