17:22 / 17.07.2020.

Autor: Pero Štrbe/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mužjacima uzgojenima u laboratoriju protiv muha

-

-

Foto: - / -

S malim zakašnjenjem zbog koronavirusa - ovih su dana u voćnjake pušteni prvi rojevi sterilnih mužjaka.
U neretvanskoj se dolini već 11 godina uspješno provodi program suzbijanja sredozemne voćne muhe. I to puštanjem u prirodu laboratorijski uzgojenih sterilnih mužjaka.

S malim zakašnjenjem zbog koronavirusa ovih su dana u voćnjake pušteni prvi rojevi sterilnih mužjaka.

- Ispuštamo velik broj laboratorijski steriliziranih i uzgojenih mužjaka sredozemne voćne muhe koje onda čine konkurenciju tada malobrojnim prirodnim mužjacima. Kada prirodna ženka kopulira sa sterilnim mužjakom ne dolazi do oplodnje, objašnjava Luka Popović, rukovoditelj odjela za SIT tehniku Opuzen.

Kukuljice sterilnih mužjaka proizvode se u Izraelu, zrakoplovom se dovoze u Split i dalje kamionima hladnjačama prevoze do centra u Opuzenu gdje se uzgajaju u muhe.

- Treba im pet, šest dana da postignu spolnu zrelost. Noć prije ispuštanja podvrgavamo ih aroma terapiji uljem đumbira za bolje seksualne performanse u polju, dodaje Popović.

Suzbijanje sredozemne voćne muhe SIT tehnikom na području neretvanske doline provodi se već jedanaestu godinu, a rezultat je iznad svih očekivanja.

- Ne moramo koristiti ta kemijska sredstva ni prskanja, insekticidi su svedeni na minimum, kaže Ivan Anđelić iz Opuzena.

Dvije se trećine plodova neretvanskih mandarina izvoze, i to u zemlje gdje je nulta tolerancija prema ubodima štetnika na plodovima. No posljednji je kamion zbog toga vraćen prije sedam godina.

- Tako mi fizički smanjujemo populaciju štetnika mediteranske voćne muhe koja je nama glavni gospodarski štetnik u proizvodnji agruma, rekla je Ivana Tomac Talajić iz Službe za potporu Ministarstva poljoprivrede.

A taj štetnik, čini se privlači lastavice i čiope. Pojavile su se na početku ispuštanja sterilnih mužjaka i nakon određenog vremena nestale. Dvije su mogućnosti, brzo su se zasitile ili im, pak, ne prijaju mužjaci premazani đumbirovim uljem.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!