Na balkonu ima zvjezdarnicu, a slao je i poruke svemircima

12.09.2020.

20:40

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Dalibor Lovrić iz Nina u svojoj se 61. godini, u vrijeme karantene zbog epidemije, počeo zanimati za astronomiju.
Ova priča pokazuje da nikada nije kasno početi s nečim novim u životu. Dalibor Lovrić iz Nina u svojoj se 61. godini, u vrijeme karantene zbog epidemije, počeo zanimati za astronomiju. Danas je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji u svakom trenutku može "baciti oko" na gotovo sve planete Sunčeva sustava.

Zvjezdano nebo nad njim i znatiželja u njemu dovoljni su za početak.

- Od kada je korona, kako sam morao biti kod kuće, počeo sam se zabavljati onime što jedino mogu od kuće, a to je biti na terasi i uživati u noćnom nebu, kaže Dalibor Lovrić.

Kada se tomu pridoda vrhunska oprema, koja jedva stane na terasu, istraživanje svemira može početi. Na teleobjektivima i teleskopima nije se štedjelo.

- Oko 40-50 tisuća eura barem, ako ne i više, otkriva.

Zahvaljujući znatiželji i moćnoj opremi Dalibor može tako kad god poželi provjeriti što je novoga na Saturnu, Jupiteru, Mjesecu, Marsu ili Veneri.


 Ljepotu svemira spreman je podijeliti s prijateljima pa na njegovom balkonu, ili bolje rečeno zvjezdarnici, nikad nije sam.

- Blago onoj ženi koja ga osvoji, doslovno je spreman skinuti sve zvijezde s neba, pa čak i pokoji planet, kaže jedna od njih, Sara Knežević.

Tražio je Dalibor i svemirce, kao radio amater slao poruke - za sada bez odgovora. Put na Mars, jednoga dana, zvuči mu primamljivo.

- Ako bi bili nekakvi komforni uvjeti za gore i relativno kratak put da se do kraja života stignem vratiti i vidjeti što se događa na Zemlji, zašto ne, kaže.

Prava je sreća što je svemir beskonačan pa je pred našim istraživačem još dosta uzbuđenja. Od neba se ne odvaja ni kad odlazi u krevet. Jer najlakše zaspe brojeći zvijezde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!