Na fakultetu u Rijeci obranjen doktorat iz fizike

26.02.2023.

15:05

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/A.S.

Na fakultetu u Rijeci obranjen doktorat iz fizike

Na fakultetu u Rijeci obranjen doktorat iz fizike

Foto: Dnevnik / HRT

Na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci obranjen je prvi doktorat iz područja fizike u povijesti riječkog visokoškolskog obrazovanja. 

Doktorsku disertaciju "Simetrije višeg spina i baždarni modeli" obranio je Mateo Paulišić. Inače, Rijeka je, uz Zagreb, drugi grad u Hrvatskoj koji ima doktorski studij fizike. 

Nižu se formule jedna za drugom, a prvi riječki doktor iz područja teorijske fizike uvodi nas u svoj svijet. Mnogima dalek i nerazumljiv, njemu fantastičan.    

- Ono što mene najviše motivira je da unaprijedimo naše razumijevanje zato što nešto i kako funkcionira jer tu nema granica. Uvijek postoje neke suptilnosti iz kojih možemo nešto više naučiti i možda očekivati neočekivano, rekao je dr.sc. Mateo Paulišić. 

Želja za znanjem vodi ga još od osnovnoškolskih dana.

- Mislim da je edukacija fizike bitna ne zbog pojedinog znanja koje fizika daje nego zbog načina razmišljanja i pristupanja problemima s kojima ništa zapravo nije problem, svemu se može pristupiti i na neki način riješiti, dodao je. 

Planovi za budućnost vezani su mu, kaže, uz Hrvatsku. 

- Vrlo je teško naći teoretičare, kao da ih je manje u odnosu na recimo eksperimentalce, čovjek baš mora biti za to, a Mateo je definitivno jedan naš sjajni, mladi čovjek i veselimo se što vidi svoju budućnost u Hrvatskoj, poručila je prof.dr.sc. Rajka Jurdana Šepić, dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Riječki doktorski studij fizike osnovan je 2017. godine i, uz onaj zagrebački, jedini je u Hrvatskoj. 

- Već pet godina upisujemo studente i u prvoj i u drugoj godini ne samo da smo imali potpuno ispunjenu kvotu nego se javilo više ljudi od kvote i to je nešto čemu se stvarno nismo nadali, kazala je prof.dr.sc. Dijana Dominis Prester, voditeljica doktorskog studija Fizika, Sveučilište u Rijeci

Stižu studenti iz Hrvatske i svijeta. Studij se izvodi na engleskom jeziku. S obzirom na velik interes studenata, plan fakulteta je uskoro pokrenuti i prvi hrvatski diplomski studij medicinske fizike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!