Na konferenciji Infobip Shift predstavnici više od 600 kompanija

18.09.2023.

16:10

Autor: M.M./HRT/Hina

Sportski centar Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru od ponedjeljka je domaćin najveće IT konferencije u jugoistočnoj Europi - Infobip Shift na kojoj sudjeluju predstavnici više od 600 kompanija, a očekuje se nekoliko tisuća posjetitelja.

- Ovo je treći put da je Infobip Shift u Zadru, imamo posjetitelja iz preko 30 zemalja, doslovno iz cijelog svijeta, skoro svih kontinenata, imamo veliku prisutnost iz Skandinavije, čak i sjeverne Amerike, iz Njemačke i ostalih europskih zemalja. Tako da smo jako zadovoljni s posjetom za ovu godinu, rekao je Nikola Pavešić, direktor za startup-ove i odnose s developerima, Infobip.

- Imamo sad sve skupa 7 stagea ove godine, od toga su tri neka glavna, ajmo reći, developerska stagea, ali imamo tu i stage za umjetnu inteligenciju, za startupe, tako da stvarno ima jako puno sadržaja i svako može naći nešto u čemu uživati. A s druge strane ima jako puno popratnih sadržaja za zabavu, opuštanje, tako da svima je zapravo jako dobar i jedinstven doživljaj cijele konferencije, istaknuo je.

Stručnjak za javni i virtualni nastup Peter Hopwood istaknuo je da je na konferenciju stiglo oko 90 govornika iz 30 zemalja iz vrha svjetske IT industrije te da će sudjelovati predstavnici više od 600 kompanija.

Edukativni program oduševit će ljubitelje softvera i tehnologije, ali to je samo dio onoga što ovu hrvatsku konferenciju izdvaja od sličnih u svijetu, naglasio je Hopwood.

Konferencija će obuhvatiti danas najaktualniju temu tehnologije umjetnu inteligenciju i njen utjecaj na developersku profesiju, ali i ostale teme suvremene softverske industrije kao što su web development, API rješenja i programiranje u cloudu.

Startup zajednica bit će zastupljena na pozornici Infobipovog Startup Tribea gdje će se održati poseban program koji će javnosti, ali i potencijalnim investitorima, predstaviti najinovativnije nadolazeće kompanije.

Infobip Shift od samih početaka snažan fokus stavlja i na popratni sadržaj, a bogat dodatni program neće izostati ni ove godine, rekla je voditeljica tima Infobip Shift konferencije Mirna Opolcer.

- Vjerujem da je većini prva asocijacija na tehnološku konferenciju neki neatraktivan događaj namijenjen samo uskom krugu profesionalaca. Upravo je to slika koju nastojimo izbjeći te bogatstvom sadržaja, produkcijom i uređenjem lokacije omogućiti posjetiteljima da pronađu nešto što će ih zanimati, poručila je. Networking je puno lakši u opuštenoj atmosferi i to je ono čemu se posjetitelji rado vraćaju i što nas izdvaja od sličnih događaja na tehnološkoj sceni, kazala je.

Suosnivač Infobipa Izabel Jelenić rekao je da je ove godine postignuta viša razina u usporedbi s lanjskom konferencijom.

- Imamo mnogo dobrih govornika, a među njima se najviše ističe legenda u softvare developmentu John Romero, koji će sudionike, između ostaloga, izazvati na turnir u videoigri Doom, najavio je Jelenić.

Za ljubitelje adrenalina će u vanjskom prostoru biti postavljen poligon u kojem će svi posjetitelji moći okušati svoje vozačke vještine u superautomobilima.

Najavljena je i utrka dronova, prezentacije kompanija u EXPO dvorani i afterpartiji za sve sudionike. Očekuje se da će dvodnevna konferencija privući više tisuća posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!