14:10 / 07.08.2019.

Autor: M.J./Hina

Na Novom Zelandu pronađeni ostaci divovske papige

Foto: christels from Pixabay

Foto: christels from Pixabay

Foto: - / -

Ostatke divovske papige u fosiliziranom obliku pronašli su znanstvenici na Novom Zelandu. Papiga je bila dugačka gotovo jedan metar, težila do 7 kilograma, a živjela je prije više od 19 milijuna godina.
Ostatke divovske papige u fosiliziranom obliku pronašli su znanstvenici na Novom Zelandu. Papiga je bila dugačka gotovo jedan metar, težila do 7 kilograma, a živjela je prije više od 19 milijuna godina, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju časopisa Biology Letters of Royal Society.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Novi Zeland poznat je po golemim pticama, podsjetio je danas izvanredni profesor na Sveučilištu Flinders, Trevor Worthy.

- U ptičjoj fauni nekoć nije dominirala samo teškonoga moa, endemska izumrla ptica neletačica iz porodice moa koja je znala dosegnuti visinu od 3,6 metara, već su u šumama živjele i druge goleme ptice poput Aptornis otidiformis iz reda ždralovki, a nebom je vladao divovski orao, kazao je profesor Worthy, dodavši kako dosad nitko nigdje u svijetu nije pronašao ostatke izumrlih divovskih papiga.

Papiga zvana Herkul

Međunarodni tim paleontologa papigu je zbog veličine i snage nazvao Herkul.

Paleontolozi sa sydneyskog sveučilišta Flinders i novozelandskog muzeja Canterbury pticu su nazvali Heracles inexpectatus zbog njezine mitske herkuleanske veličine i snage, kao i zbog neočekivane prirode otkrića.

Novootkrivena papiga pronađena je među fosilima starim oko 19 milijuna godina nedaleko od drevnoga rudarskog grada St. Bathansa u Središnjem Otagu na južnome dijelu Novog Zelanda, području na kojemu znanstvenici već 20 godina istražuju fosilne naslage.

- Herkul je, po našim sadašnjim saznanjima bez sumnje najveći papagaj koji je ikada postojao. Svojim golemim kljunom vjerojatno je mogao smrviti sve što je poželio, a pretpostavljamo i da nije jeo uobičajenu hranu papiga te da se možda gostio i drugim manjim papigama, rekao je profesor Mike Archer iz Centra za istraživanja sydneyske Paleontološke, geobiološke i zemaljske arhive (PANGEA).

- Vrlo je vjerojatno da je ovakva ptica bila u gornjem dijelu hranidbenog lanca, odnosno da je pripadala njegovu trećem trofičkom stupnju koji čine mesožderi kao sekundarni potrošači, objasnio je Archer. Vjeruje da će on i kolege na istome nalazištu pronaći brojne druge neočekivane životinjske vrste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!