Na Otvorenom danu IRB-a više od 500 učenika i nastavnika

10.06.2022.

20:21

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Na Otvorenom danu IRB-a više od 500 učenika i nastavnika

Na Otvorenom danu IRB-a više od 500 učenika i nastavnika

Foto: HTV / HRT

Institut Ruđer Bošković ugostio je u petak više od pet stotina učenika i nastavnika koji su sudjelovali u bogatom programu interaktivnih radionica i pokusa organiziranom u sklopu Otvorenog dana IRB-a.

Osim učenika zagrebačkih škola, Ruđer su posjetili osnovnoškolci i srednjoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela, Velike Gorice, Koprivnice i Varaždina. Posjetitelji su imali priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Od kemičara su učili o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznali su kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima su učili o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji, te se poigrali se tekućinama koje imaju magnetska svojstva.

IRB - brend na koji bi se trebala ugledati cjelokupna akademska zajednica

Institut Ruđer Bošković pionir je u mnogim područjima kad je u pitanju znanost u Hrvatskoj, a rezultati koje su ostvarili na ponos su ne samo Hrvatskoj, već i Europskoj uniji, rekao je prigodom svečanog otvorenja manifestacije državni tajnik Ivica Šušak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tome u prilog naveo je niz činjenica poput one da je Institut povukao najviše sredstava iz programa OBZOR 2020 od svih znanstveno-istraživačkih institucija te da ima kapitalni strukturni projekt O-ZIP. Osim toga, istaknuo je, IRB vodi brigu o znanstvenom podmlatku i ima izvrsnu međunarodnu mobilnost.

- Sve ono što vi kroz vaš svakodnevni rad ostvarujete mi pokušavamo pretočiti u zakonske norme, propise i strategije", rekao je Šušak te istaknuo da je "Ruđer brand sam po sebi na koji bi se trebala ugledati cjelokupna akademska zajednica, a prije svega, javna sveučilišta".

Podrška Grada Zagreba kapitalnom projektu O-ZIP

Važnost događanja poput Otvorenog dana istaknuo je Damir Bakić, u ime gradonačelnika Grada Zagreba. Posebno je istaknuo primjer projekta Znanstveno edukativnog zabavnog centar ZEZ na čijoj pripremi Institut radi već niz godina u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i udrugama iz područja popularizacije znanosti.

Posebnu podršku Grada iskazao je projektu O-ZIP. "Razumijemo važnost tog kapitalnog znanstveno-infrastrukturnog projekta koji će Institutu omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja te doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva", rekao je Bakić.

Smith: Mladim istraživačima dužni smo osigurati uvjete kakve imaju njihovi kolege u svijetu

Ovogodišnji program Otvorenog dana odvija u sklopu Europske godine mladih, a o problemu zadržavanja mladih istraživača govorio je ravnatelj IRB-a David M. Smith te istaknuo da ih je moguće zadržati ako se "neprilike pretvore u izazove i prilike".

To znači, objasnio je, da smo im dužni osigurati uvjete za rad kakve imaju njihovi kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. "Institut za to ima na raspolaganju 72 milijuna eura iz europskih i strukturnih fondova, a zahvaljujući kojima će u sklopu projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) obnoviti i nadograditi infrastrukturu te osigurati vrhunsku tehnologiju za rad istraživačima", zaključio je Smith.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!