Na riječkom Sveučilištu otvoren STEM laboratorij

20.04.2022.

07:00

Autor: Danijela Minić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

STEM laboratorij

STEM laboratorij

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Na studiju Politehnike riječkoga Sveučilišta otvoren je STEM laboratorij u sklopu projekta "Razvoj djece i mladih u stem području". Projekt provodi Akademsko politehničko društvo Rijeka sa studijem Politehnike, radi popularizacije STEM područja među djecom i mladima.

Novi STEM laboratorij na studiju politehnike mjesto je edukacije za budućnost, na kojem će studenti stjecati znanja i vještine o novim tehnologijama. Primjerice - kako iz Sunca, vjetra ili vodika proizvesti električnu energiju, upravljati dronovima, iskusiti virtualnu stvarnost.

- To ćemo sve koristiti na način kako bi pokazali polaznicima važnost ne samo energetske učinkovitosti, ekološke prihvatljivosti i novih tehnologija već sve u cilju nekakvog održivog razvoja, rekao je Ivica Ančić, voditelj projekta RASTEM, Sveučilišta u Rijeci.

Edukacije provodi Akademsko politehničko društvo sa studijem Politehnike.

- Tehnologija i inženjerstvo su ta esencija STEM područja temeljem kojih se usvajaju znanja i iz prirodnih znanosti i matematike. Udruga Apold koja promovira STEM kroz ovaj projekt, njezin cilj je osnažiti ponajprije svoje članstvo i sve nas edukatore u tehnici koji će kasnije biti promotori STEM područja, rekao je Damir Purković, voditelj Studija politehnike Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Udruge APOLD.

- Da se upoznaju s tim područjem i da mogu na neki način lakše odabrati ono što slijedi u njihovom daljnjem obrazovanju, istaknuo je Mladen Bulić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Upravo se posebna pozornost posvećuje edukaciji mladih edukatora koji u rade u STEM području sa studentima.

- Uvijek je ideja da ih poučavamo za poslove i tehnologije koji još uvijek ne postoje nego tek će postojat kad oni dođu na tržište rada za 5, 10, 15 godina, rekao je Zvonimir Lapov-Padovan, magistar edukacije, politehnike i informatike.

Udruga Apold aktivno će uključiti i učenike osnovnih i srednjih škola u svoje edukacije kroz radionice i događaje na kojima će im predstaviti razne teme i znanstvena otkrića iz STEM područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!