Na RoboCupu u Bankoku hrvatska ekipa opet među najboljima u svijetu

16.07.2022.

21:42

Autor: M.M./HRT/Hina

Na RoboCupu hrvatska ekipa među najboljima u svijetu

Na RoboCupu hrvatska ekipa među najboljima u svijetu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na ovogodišnjem, 25. po redu RoboCup-u u Bangkoku, gdje se od 13. do 16. srpnja okupilo više od 3.000 natjecatelja iz 45 država, hrvatska ekipa osvojila je 3. mjesta u Rescue Line i Rescue Maze kategorijama.

To je najveće svjetsko robotičko natjecanje koje je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama. Natjecanje je utemeljeno 1997., a hrvatske ekipe na njemu nastupaju od 2011.

- Od 2012. redovito se s tog natjecanja vraćamo s odličjima. Niti ove godine nismo prekinuli tu tradiciju i u Hrvatsku se vraćamo s dva pehara za osvojena 3. mjesta u Rescue Line i Rescue Maze kategorijama, izvijestili su iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Svake godine, kažu, to natjecanje biva sve teže, koristi se sve složenija oprema i programska rješenja pa je postizanje vrhunskih rezultata vrlo složen edukativni i logistički poduhvat. Ali uspjeli smo, otišli opet do kraja i stali uz bok najboljima, ostavivši iza sebe zemlje koje značajno više ulažu u moderne tehnologije i sustav edukacije, istaknuli su hrvatski robotičari.

Na RoboCupu 2022 su nastupile dvije hrvatske ekipe. U kategoriji Rescue Maze, 3. mjesto osvojila je ekipa ADI CRO team za koju su nastupili: Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić, a mentori su bili: Jelka Hrnjić, Željko Krnjajić i Lovrek Dijanić. U kategoriji Rescue Line, 3. mjesto osvojila je ekipa Školska knjiga CRO team za koju su nastupili: Borut Patčev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki s mentorima Ivicom i Ivanom Kolarićem.

Ekipa Školska knjiga CRO team dodatno je nagrađena i posebnom nagradom za najinovativnije programsko rješenje.

Iz Hrvatskog robotičkog saveza također su istaknuli da je svjetska RoboCup federacija imenovala bivše natjecatelje hrvatskih trofejnih ekipa Mateja Novosada i Ivana Kolarića sucima i voditeljima natjecateljskih kategorija, što je još jedno priznanje dugogodišnjem radu i postignutim rezultatima.

- Moramo imati na umu da je robotika budućnost, ali i sadašnjost te je zbog svoje interdisciplinarnosti jedno od najprikladnijih polja za podučavanje zasnovano na STEM i projektnim osnovama, poručili su i pozvali predstavnike medija i institucija na doček hrvatskih ekipa iz Bangkoka u zagrebačku zračnu luku u utorak, 19. srpnja, oko 7 sati.

Program je realiziran uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice tehničke kulture sredstvima javnih potreba u tehničkoj kulturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!