Na zagrebačkom PMF-u najsuvremeniji Centar za istraživanja u kemiji

02.02.2022.

18:55

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Centar za istraživanja u kemiji

Centar za istraživanja u kemiji

Foto: Dnevnik / HRT

Na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu predstavljen je najsuvremeniji Centar za istraživanja u kemiji vrijedan 71 milijun kuna. 

Četrnaest novih laboratorija s vrijednim instrumentima i računalni centar opremljeni su iz europskog programa "Konkurentnost i kohezija", a omogućit će da fakultet kvalitetnije nego dosad surađuje s gospodarstvenicima i dosegne istraživačke standarde sličnih ustanova Europske unije.

- Sigurni smo da ćemo time povući i kandidate izvana koje ćemo moći suvislo obrazovati a naravno ovo sve nam omogućuje da dalje razvijamo svoju ekspertizu koju sa starim instrumentima nismo bili u mogućnosti razviti, rekla je Mirta Rubčić, suvoditeljica Centra izvrsnosti u kemiji, PMF Zagreb.

- Ta oprema je vrlo skupa. Njezino održavanje je vrlo zahtjevno i morat ćemo se više otvoriti gospodarskom sektoru, što je bila i jedna od intencija ovog poziva, rekao je Josip Požar, suvoditelj Centra izvrsnosti u kemiji, PMF Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!