Bezos odletio u svemir i uspješno se vratio: 'Najbolji dan u životu'

20.07.2021.

09:23

Autor: I.H./M.M./Hina/HRT

Jeff Bezos i Wally Funk

Jeff Bezos i Wally Funk

Foto: Blue Origin / REUTERS

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, poletio je u utorak prema rubu svemira iz pustinje u zapadnom Teksasu zajedno s tri člana posade u raketnom brodu New Shepard njegove kompanije Blue Origin, što se smatra još jednom prekretnicom u eri privatnih svemirskih putovanja.

Raketa New Shepard, kojom se upravlja isključivo sa Zemlje, lansirana je iz pustinje u zapadnom Teksasu. Sve je proteklo bez problema i četveročlana posada, bez astronauta, letjela je do ruba svemira, iza Karmanove linije, kraće od 4 minute, kada se kapsula odvojila od rakete. Posada je provela kratko vrijeme u bestežinskom stanju.

Raketa New Shepard bez kapsule se spustila na Zemlju samo 7 minuta i 20 sekundi nakon lansiranja. Nakon slijetanja, Bezos je rekao da mu je ovo najbolji dan ikada. Dočekali su ih članovi obitelji i otvorili su pjenušac.

- Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem, izjavio je Bezos na konferenciji za novinare nakon leta.

- Zemlja je sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu. Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka, dodao je.

Bezosu se na putovanju pridružila astronautkinja Wlly Funk, koja je s 82 godine postala najstarija osoba koja se vinula u svemir. S njima je putovao i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji je postao najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin. Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja tvrtkom Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.

- Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan za svoje mjesto, rekao je Bezos jučer u interjuu za Fox Business Network. Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerojatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro, rekao je uoči leta.

Funk je bila dio skupine žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.


Daemen će od rujna biti student fizike i menadžmenta inovacija na Sveučilištu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

New Shepard je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom, a dobila je ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961. 

video thumb

Utrka milijardera za sektor svemirskog turizma 

Privatna putovanja u svemir mnogi smatraju zabavom za ultrabogate jer bi kratak let trebao stajati oko 250.000 dolara. Putovanje je važan događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, dosegnuti 3 milijarde dolara godišnje za deset godina.

Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica. Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos će letjeti dalje. Bezos se vinuo 100 kilometara od površine Zemlje, dok je Virgin Galactic išao do 86 kilometara. Bransona je pak na putovanju pratio par pilota jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Još jedan milijarder, Elon Musk,planira otići korak dalje i slati ljude na Mars.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!