Najduže putovanje - prva plovidba oko svijeta

27.12.2021.

07:00

Autor: Odri Ribarović/T.V./More/HRT

Izložba Najduže putovanje - prva plovidba oko svijeta

Izložba Najduže putovanje - prva plovidba oko svijeta

Foto: HTV / HRT

Oni su prvi oplovili svijet i dokazali da je zemlja okrugla. Otvorili vidike o velebnim prostorima, i spojili ih. I nakon 500 godina simboli su čovjekova istraživačkog duha i želje za putovanjem; uvijek iznova i dalje od poznatih granica.


Kakav je bio svijet prije nego je prvi put oplovljen, a kakav - kada su njegove, dotad nepremostive stvarnosti, prvi put zaokružene u jednu cijelinu? Odgovori su utkani u izložbu o "Najdužem putovanju - prvoj plovidbi oko svijeta". I najvećoj avanturi svih vremena, kada je još prije 500 godina u Sevilli - dotad neistraženim putem preko Atlantskog oceana na zapad - započelo putovanje do mitskog Istoka i Začinskih otoka.

- U to doba ljudi su vjerovali da je zemlja ravna. No, ne i Magellan, koji je pomorskom ekspedicijom želio dokazati da je Zemlja - okrugla. To je bilo revolucionarno. I Kolumbo je imao iste ideje, i još poneki. U svakom slučaju bila je to netipična, komercijalna ekspedicija s misijom otkrića novih, drugačijih svijetova. I dakako, iznimno skupa. Najprije su plovili na ruti od Konstantinopola prema istoku, a zatim do Afrike i afričke obale. Bitno je reći da je i Portugal i Španjolsku, itekako zanimalo kako morskim putem stići na istok, preko zapada. No, Portugal koji je tada imao monopol od trgovine s Indijom, smatrao je to ipak - samo avanturom. Unatoč tome, 5 brodova iz španjolske Seville, otisnulo se u nepoznato, ne znajući kamo točno idu, niti kako će se vratiti, objašnjava Alonso Descallar de Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

Tu je pomorsku ekspediciju 1519. godine poveo Ferdinand Magellan koji je u njoj nažalost i izgubio život. Tri godine poslije, završili su je Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se pretvorila u najduže putovanje toga doba i prvo oplovljavanje svijeta. Od ukupno 257 članova ekspedicije, vratio se samo jedan brod sa 18 članova posade.

- Kakav je to bio pothvat, put u nepoznato, i toliko dana provest na moru u samoći, danas nezamislivo, čak i za pomorce današnje, ističe posjetitelj Fran Kalčić.

- Važnost ove nevjerojatne ekspedicije je višestruka; dokazali su da je Zemlja okrugla, te otvorili nove plovne putove i nove pomorske rute, omogućivši čovječanstvu da napokon istražuje ostale dijelove svijeta u idućim stoljećima, kaže Alonso Descallarde Mazarredo.

Danas je to uobičajeno.

- Taj pomorski put sam ja par puta prošao s brodom od Rijeke ili iz Bakra do Sjeverne Koreje. Normalno s pristajanjem u Južnoj Africi radi goriva, u Indiji i tako dalje, rekao je Juraj Karninčić, upredsjednik udruge kapetana sjevernog Jadrana-Rijeka.

- A zahvaljujući pomorskom putu oplovljenom prije 500 godina u Španjolsku i šire, stigao je dragocjeni ugljen. I već je to bilo dovoljno za financiranje drugih ekspedicija, od kojih je kasnije, također bilo koristi. Zamislite važnost svega toga, kaže španjolski veleposlanik.

Da bismo 5 stoljeća kasnije šetali ovom izložbom koja posredstvom novog digitalog svijeta dočarava njihovu globalnu pomorsku avanturu.

- Jako smo zadovoljni činjenicom da je veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj odlučilo nakon Zagreba, Dubrovnika i Splita doći u Rijeku. Putem QR koda mi ulazimo zapravo u digitalni svijet, jedan svijet u kojem nam oni nude još veću količinu informacija, različitih video sadržaja. I važno je isto tako napomenuti da je ova izložba od trenutka svog gostovanja u Dubrovniku obogaćena sa sadržajima koje su kolege u dubrovačkom arhivu pronašli, ističe Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke.

Riječ je o prijepisima pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike koja je bila svjetska brodarska velesila onoga vremena. Dok je, sam Arhiv, iznova potvrđuju i ova naša nova vremena - iznimno važan ne samo za hrvatsku, već i za svjetsku povijest.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!