16:34 / 09.05.2019.

Autor: Igor Rotim/E.L.S./HRT

Najnovije bespilotne letjelice na Osijek Dron Expo

-

-

Foto: - / -

Procjena površina za tretiranje zaštite, planiranje berbe i potrebnoga ljudskoga rada u vinogradima, danas se određuje uz pomoć senzora i dronova.
Dan prije otvorenja sajma dronova, Osijek Dron Expoa, na osječkom Građevinskom fakultetu održana je radionica namijenjena profesionalcima i rekreativcima koji koriste bespilotne sustave. Naglasak je stavljen na primjenu dronova u poljoprivredi. Organizatori sajma su osječki BIOS i Osječki sajam, uz potporu Osječko-baranjske županije.

Procjena površina za tretiranje zaštite, planiranje berbe i potrebnoga ljudskoga rada u vinogradima, danas se određuje uz pomoć senzora i dronova.

- Današnje tehnologije omogućavaju poljoprivrednicima puno bolji uvid u to šta se dešava sa njihovim tlom, sa njihovim biljkama, sa atmosferom i na taj način mogu optimirati svoje djelovanje - kaže Tomislav Pokrajčić, Binaria d.o.o. Sesvete.

Uz primjenu visoke tehnologije, troškovi proizvodnje su manji, a urod i kvaliteta viši. Suvremena tehnološka rješenja budućnost su poljoprivrede, koja je temeljna gospodarska grana Slavonije. Prepoznaje to i županija, koja je Osijek Dron expo potpomogla sa sto tisuća kuna.

- Kod nas u Slavoniji imamo i dio koji je još uvijek i miniran, na neki način dronovi mogu jako puno pomoći, ali županija se ovaj puta ipak bazirala na poljoprivredu i zbog sudjelujemo i financijski i u organizaciji ovog sajma - izjavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Interesa za razvojem novih tehnologija u Osijeku ima. Uz već solidno razvijenu IT industriju, poduzetnički inkubator pokreće i programe za dronove.

- Uskoro otvaramo hardverski laboratorij gdje će svi zainteresirani s područja grada Osijeka moći raditi nekakve prototipe, znači moći će raditi proizvode kao što su i dronovi, odnosno dijelovi za dronove - najavila je Saša Lamza, Bios Osijek, suorganizator sajma.

Najnovije bespilotne letjelice, prateću opremu i njihove mogućnosti posjetitelji mogu pogledati 10. i 11. svibnja u dvorani Gradski vrt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!