13:09 / 19.03.2018.

Autor: HRT

Najraniji homo sapiens pokazivao neočekivana umijeća

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu povijest razvoja čovjeka, kažu znanstvenici.
Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapiensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umijeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmjenjujući dobra s drugim skupinama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Analizirani su artefakti stari 320.000 godina otkrivene u južnoj Keniji što odgovara vremenu kada su otkriveni najraniji fosili homo sapensa na drugim mjestima u Africi.

Znanstvenici su opisali oker pigment s kojim su proizvodili žarko crvenu boju koja se mogla koristiti za bojanje tijela ili drugo simbolično izražavanje te oruđe izrađeno od vulkanskog stakla opsidijana koji može proizvesti vrlo oštre oštrice koje su u suprotnosti sa zdepastim oruđem proizvedenim u ranijim fazama evolucije čovjeka.

Znanstvenici su pronašli bogate dokaze o transportu opsidijana na velike udaljenosti u bazen Olorgesailie udaljen od nalazišta 88 kilometara preko neravnog terena što znači da je nabavljen od drugih skupina ljudi kroz razmjenu dobara no nije poznato što je dano u zamjenu za taj vulkanski kamen.

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu povijest razvoja čovjeka, kažu znanstvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!