10:33 / 20.09.2021.

Autor: Hina/AFP/V.M.

Najviša nacija se smanjuje

Amsterdam

Amsterdam

Foto: Reggie Lee / Shutterstock

Nizozemci su najviša nacija u svijetu, ali je naraštaj rođen 2001. niži od generacije iz 1980. godine, objavio je tamošnji zavod za statistiku. 

Devetnaestogodišnji Nizozemci u prosjeku su visoki 182,9 centimetara, a Nizozemke 169,3 cm. To znači da su muškarci za centimetar, a žene za 1,4 centimetra niže u odnosu na generaciju rođenu 1980.


Čimbenici poput imigracije i prehrane vjerojatno su odgovorni za promjenu trenda, nakon stoljeća i pol kontinuiranog rasta nacije.


- Tijekom prošlog stoljeća postajali smo sve viši i viši, ali od 1980. taj se rast zaustavio, kaže se u priopćenju statističkog zavoda. No nije sve izgubljeno. Nizozemci su i dalje najviši. Iza njih su Crnogorci, Estonci i Bosanci. Nizozemke su prve ispred Crnogorki, Dankinja i Islanđanki.


Potvrđuje to i premijer Mark Rutte koji sa svoja 193 centimetra često 'strši' na sastancima Europskog vijeća.


No zbog čega je među Nizozemcima visina u padu nije posve jasno. Jedan razlog je zasigurno useljavanje, "posebno ljudi koji nisu zapadnjačkog porijekla" jer su oni niži od prosjeka, kaže se u studiji, no rast stagnira i među Nizozemcima čiji su roditelji, djedovi i bake rođeni u Nizozemskoj.


To bi moglo biti zbog "biološke granice", ali i "zbog nezdravih prehrambenih navika koje utječu na rast". Nisu Nizozemci uvijek bili tako dugonogi. Na početku 19. stoljeća nacija je bila niska za tadašnje europske standarde i 'rasti' je počela tek od 1840-ih godina.


Do prije sto godina najviši na svijetu bili su Skandinavci, a Nizozemci su primat preuzeli sredinom 20. stoljeća. Popularan mit - da je to zbog obilne konzumacije mliječnih proizvoda koje Nizozemci obožavaju, opovrgli su znanstvenici.


- Vjerojatno se radi o prirodnoj selekciji u kojoj su viši muškarci i žene imali više djece od nižih parova, navodi statistički zavod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!